Czekając na wiosenne nowalijkowe menu szukam innych warzywnych inspiracji. Ta sałatka bardzo dobrze wpisuje się w moje kulinarne gusta. Jest banalna, złożona zaledwie z 4 składników i bardzo włoska, bo przez Włocha wymyślona.
Składniki:
- 3 cukinie
- pół szklanki orzeszków pinii albo ziemnych bez soli i oleju
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Cukinie umyć i pokroić grubsze paski (jak frytki) Orzechy uprażyć na gorącej patelni, dodać cukinię i polać oliwą. Smażyć kilka minut, tak,żeby smaki się połączyły, ale cukinia pozstała chrupka. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinia świetnie nadaje się do mięs. Dobra jest także, jako sałatka na zimno.
2 komentarze
acia1065 says:
Jak miło, że masz już cukinie w ogródku!
Klaudia says:
proste i szybkie a takie efektowne i smaczne.