Sezon na dziecięce wypieki trwa:) Tym razem w kuchni  pojawiły się kolorowe babeczki, które potem trafiły do pudełek i zostały podarowane najbliższym  noworodka. Muffinki stanowią jedynie tło,  gdyż znacznie ciekawsze jest to co na wierzchu –  zaostrzony gorzką czekoladą tradycyjny krem ganache. Tę masę wyjątkowo lubię, bo po schłodzeniu i zmiksowaniu jest bardzo plastyczna i świetnie nadaje się do dekoracji. Kolorowe niemowlęce koszulki i wózki wykroiłam z lukru, a potem dekorowałam koralikami.

babeczki dla dzieciLukier cukierniczy można kupić w dowolnym kolorze – nawet czarnym, co mnie niekiedy przeraża:) Ja ze względu na okoliczności, postawiłam na pastele. Zaletą dekoracji jest to, że można je zjeść albo schować i powiesić na choince ( pomysł jednej z degustatorek) Masa oczywiście zawiera sporo cukru, ale w połączeniu z gorzką czekoladą poziom słodyczy można zrównoważyć. Poza tym ozdoby są naprawdę niewielkie. A jakie wdzięczne:)

babeczki dziecięceSkładniki:

babeczki:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • szklanka maślanki – najlepiej owocowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku o pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • szklanka malin

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre ( masło roztopić). Potem połączyć obie masy i wymieszać. Przelać masę do blaszki wyłożonej papilotkami (3/4 wysokości) i na wierzchu każdej z babeczek wcisnąć 2-3 maliny. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-22 minuty. Wystudzić.

Krem

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady

Śmietanę podgrzać, zdjąć z piekarnika i wsypać rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać, by powstała gładka masa. Zostawić do ostygnięcia, a potem schłodzić w lodówce, aż masa zgęstnieje. Zimną ubić na krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować ostudzone babeczki.

babeczki dziecięce

Dekoracje:

  • 3 kulki wielkości orzecha włoskiego z 3 kolorów lukru plastycznego/cukierniczego
  • wykrawaczki ( do kupienia na allegro, w sklepach cukierniczych )
  • kolorowe posypki

Masę rozwałkować wałkiem silikonowym na macie podsypanej cukrem pudrem. Wykrawać pożądane kształty i zostawić do wyschnięcia. Gotowe dekorować koralikami i włożyć na krem.

babeczki dziecięce

 

 


MuffinkiPolecamyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response