W upalne dni ograniczam użycie piekarnika, aby nie podkręcać jeszcze bardziej temperatury panującej w kuchni. Tym samym chęć do zjedzenia czegoś słodkiego wcale nie maleje ;) Dlatego szukam szybkich, prostych rozwiązań bez pieczenia. Lodowe ciasto truskawkowe właśnie takie jest i powstało z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego :)

Jest to też sposób na to, jak wykorzystać białka.

 Lodowe ciasto truskawkowe nie zawiera produktów mlecznych, więc może być spożywane przez osoby na diecie bezmlecznej. Z kolei diabetycy mogą zamienić cukier na fruktozę, ksylitol czy stewię, by móc również bezkarnie jeść coś słodkiego :)

Lodowe ciasto truskawkowe

Dzięki białkom lodowe ciasto jest puszyste, nie zamarza na kamień. bez trudu można je ukroić po kilku minutach po wyciągnięciu z zamrażarki.

Lodowe ciasto truskawkowe

Składniki:

  • 100g herbatników lub ciastek Digestive (w oryginale biszkopty)
  • 60g stopionego masła (w wersji bezmlecznej: masło roślinne lub margaryna)
  • 30 dag pokrojonych truskawek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz w malakserze lub przełóż do woreczka śniadaniowym i rozkrusz tłuczkiem do mięsa.
  2. Wymieszaj herbatniki z rozpuszczonym masłem i wylep dno małej tortownicy (ok.22 cm).
  3. Włóż tortownicę na 30 minut do lodówki.
  4. Białka ubij z cukrem, dodaj pokrojone truskawki i startą skórkę  z cytryny.
  5. Truskawkową masę przełóż na schłodzony, ciasteczko spód.
  6. Tortownicę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
  7. Lodowe ciasto truskawkowe przed podaniem udekoruj owocami.

 

Lodowe ciasto truskawkowe

Lodowe ciasto truskawkowe

Przepis na podstawie przepisu Annabel Langbein z książki „Kuchnia w wolnym stylu”, z moimi zmianami.


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

    • Agata says:

      Zamiast truskawek można dać inne owoce: maliny, jagody, porzeczki. Można tez zmiksować zamrożone truskawki (nie rozmrażając ich):)

    • Agata says:

      Masło można zastąpić masłem roślinnym lub pominąć ciasteczkowy spód. Same lody są bez mleka, ale masz rację – wdarła się tu pewna nieścisłość ;)