
W upalne dni ograniczam użycie piekarnika, aby nie podkręcać jeszcze bardziej temperatury panującej w kuchni. Tym samym chęć do zjedzenia czegoś słodkiego wcale nie maleje ;) Dlatego szukam szybkich, prostych rozwiązań bez pieczenia. Lodowe ciasto truskawkowe właśnie takie jest i powstało z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego :)
Jest to też sposób na to, jak wykorzystać białka.
Lodowe ciasto truskawkowe nie zawiera produktów mlecznych, więc może być spożywane przez osoby na diecie bezmlecznej. Z kolei diabetycy mogą zamienić cukier na fruktozę, ksylitol czy stewię, by móc również bezkarnie jeść coś słodkiego :)
Dzięki białkom lodowe ciasto jest puszyste, nie zamarza na kamień. bez trudu można je ukroić po kilku minutach po wyciągnięciu z zamrażarki.
Składniki:
- 100g herbatników lub ciastek Digestive (w oryginale biszkopty)
- 60g stopionego masła (w wersji bezmlecznej: masło roślinne lub margaryna)
- 30 dag pokrojonych truskawek
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół szklanki cukru
- 2 białka
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz w malakserze lub przełóż do woreczka śniadaniowym i rozkrusz tłuczkiem do mięsa.
- Wymieszaj herbatniki z rozpuszczonym masłem i wylep dno małej tortownicy (ok.22 cm).
- Włóż tortownicę na 30 minut do lodówki.
- Białka ubij z cukrem, dodaj pokrojone truskawki i startą skórkę z cytryny.
- Truskawkową masę przełóż na schłodzony, ciasteczko spód.
- Tortownicę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
- Lodowe ciasto truskawkowe przed podaniem udekoruj owocami.
Przepis na podstawie przepisu Annabel Langbein z książki „Kuchnia w wolnym stylu”, z moimi zmianami.
11 komentarzy
Inspirowane Smakiem says:
Takie proste a takie ładne. :) Pozdrawiam!
Brenia says:
Pycha, idealny deser na lato :)
Agnieszka, Buon-Appetito says:
ojej, ale fajny pomysł. Zawsze do podobnych placków używałam mleka, albo śmietany, a nie białek. W najbliższym czasie na pewno spróbuję, tylko nie wiem czy jeszcze bądą truskawki :/
Agata says:
Zamiast truskawek można dać inne owoce: maliny, jagody, porzeczki. Można tez zmiksować zamrożone truskawki (nie rozmrażając ich):)
Klaudia says:
Czy jak zmiksuje zamrożone truskawki z ubitymi białkami to te białka nie opadną? Czy mogę np najpierw rozmrozić trochę te truskawki a później je zblendowac i w tej postaci wymieszać dopiero z białkami?
gin says:
Cudownie orzeźwiające, pycha!
Nati says:
Od kiedy to masło nie jest produktem mlecznym?
Agata says:
Masło można zastąpić masłem roślinnym lub pominąć ciasteczkowy spód. Same lody są bez mleka, ale masz rację – wdarła się tu pewna nieścisłość ;)
ania says:
a czy mozna dodac truskawki zmiksowane?
Agata says:
Ania, można dodać truskawki zmiksowane, jak najbardziej :)
magma says:
przydał by mi sie taki tort na dzisiejszy upał:)