Tagliatelle z borowikami i kurczakiem

W tym roku jeszcze nie byłam na grzybach (wstyd!), ale nie mogłam się powstrzymać przed ich kupieniem. Wciąż wierzę, że wkrótce zawitam w lesie :) Tymczasem cieszę podniebienie tagliatelle z borowikami z mascarpone. Do tego kurczak (można pominąć), tymianek i voila! Danie gotowe! nie dość, że pyszne, to jeszcze pożywne :)

Do niedawna byłam przekonana, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego! Grzyby zawierają białko i są bogate w witaminy z grupy B, a także w potas i żelazo. Nie wspominając o licznych mikroelementach. To wszystko znajduje się w 10%, bo pozostałe stanowi woda.

 Tagliatelle z borowikami i kurczakiem

Do sosu użyłam świeżych grzybów, ale mogą być mrożone. Warto zatem nazbierać teraz w sezonie, wyczyścić, obgotować i zamrozić, aby w każdej chwili móc przygotować to danie.

Składniki:

  • 30 dag borowików (mogą być też inne grzyby, np. podgrzybki)
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mascarpone
  • 30 dag makaronu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj listki świeżego tymianku z oliwą.
  2. Piersi z kurczaka umyj, osusz i posól. Pokrój na kawałki i przełóż do miski z oliwą, wymieszaj kilkakrotnie.
  3. Pokrój drobno cebulę.
  4. Grzyby dokładnie wyczyść, umyj (jeśli jest to niezbędne, najlepiej tylko wyczyścić pędzelkiem) i osusz. Pokrój w plasterki (razem z nóżkami).
  5. Do garnka daj borowiki, zalej wodą i wsyp sól. Zagotuj grzyby i trzymaj jeszcze na gazie przez ok. 10 minut. Grzyby odcedź, wywar z grzybów zostaw – przyda się do sosu.
  6. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron.
  7. Rozgrzej patelnię i daj na nią kurczaka razem z oliwą i tymiankiem. Smaż chwilę, aż kurczak nie będzie surowy.
  8. W rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i mieszaj, aż cebula będzie szklista. Dodaj kurczaka i borowiki i wlej ok. pół szklanki wywaru grzybowego. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.
  9. Ugotuj al dente makaron.
  10. Dodaj mascarpone do sosu, wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj jeszcze wywaru grzybowego. Całość dopraw solą i pieprzem.
  11. Tagliatelle z borowikami i kurczakiem podaj posypane świeżym tymiankiem.

 Tagliatelle z borowikami i kurczakiem


Dania główneMakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. KEIRIN says:

    Po pierwsze to nie są borowiki
    Po drugie jak chcesz grzyby mrozić to wystarczy je jedynie oczyścić szczoteczką (borowiki) i zamrozić. Po wyciagnięciu z zamrazalki przelewasz je wrzątkiem. Są nawet lepsze bo słodsze naturalnie od przymrozenia.