W tym roku jeszcze nie byłam na grzybach (wstyd!), ale nie mogłam się powstrzymać przed ich kupieniem. Wciąż wierzę, że wkrótce zawitam w lesie :) Tymczasem cieszę podniebienie tagliatelle z borowikami z mascarpone. Do tego kurczak (można pominąć), tymianek i voila! Danie gotowe! nie dość, że pyszne, to jeszcze pożywne :)
Do niedawna byłam przekonana, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego! Grzyby zawierają białko i są bogate w witaminy z grupy B, a także w potas i żelazo. Nie wspominając o licznych mikroelementach. To wszystko znajduje się w 10%, bo pozostałe stanowi woda.
Do sosu użyłam świeżych grzybów, ale mogą być mrożone. Warto zatem nazbierać teraz w sezonie, wyczyścić, obgotować i zamrozić, aby w każdej chwili móc przygotować to danie.
Składniki:
- 30 dag borowików (mogą być też inne grzyby, np. podgrzybki)
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mascarpone
- 30 dag makaronu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj listki świeżego tymianku z oliwą.
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i posól. Pokrój na kawałki i przełóż do miski z oliwą, wymieszaj kilkakrotnie.
- Pokrój drobno cebulę.
- Grzyby dokładnie wyczyść, umyj (jeśli jest to niezbędne, najlepiej tylko wyczyścić pędzelkiem) i osusz. Pokrój w plasterki (razem z nóżkami).
- Do garnka daj borowiki, zalej wodą i wsyp sól. Zagotuj grzyby i trzymaj jeszcze na gazie przez ok. 10 minut. Grzyby odcedź, wywar z grzybów zostaw – przyda się do sosu.
- W drugim garnku zagotuj wodę na makaron.
- Rozgrzej patelnię i daj na nią kurczaka razem z oliwą i tymiankiem. Smaż chwilę, aż kurczak nie będzie surowy.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i mieszaj, aż cebula będzie szklista. Dodaj kurczaka i borowiki i wlej ok. pół szklanki wywaru grzybowego. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.
- Ugotuj al dente makaron.
- Dodaj mascarpone do sosu, wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj jeszcze wywaru grzybowego. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Tagliatelle z borowikami i kurczakiem podaj posypane świeżym tymiankiem.
7 komentarzy
Karolina says:
Czy mogę użyć kurek zamiast borowików?
Agata says:
tak, możesz :)
Gość says:
Dlaczego w przepisie dotyczącym borowików umieszczono zdjęcie podgrzybków?
Agata says:
dobre pytanie, już je usuwam by nie wprowadzały w błąd!
KEIRIN says:
Po pierwsze to nie są borowiki
Po drugie jak chcesz grzyby mrozić to wystarczy je jedynie oczyścić szczoteczką (borowiki) i zamrozić. Po wyciagnięciu z zamrazalki przelewasz je wrzątkiem. Są nawet lepsze bo słodsze naturalnie od przymrozenia.
Megi_Grabo says:
Wyszlo cudownie
Agata says:
cieszę się, że smakuje :)