Wegańskie ciasto czekoladowe z burakami

To już kolejny wegański przepis. Tym razem pochodzi z blogu Jadłonomia (zmniejszyłam ilość cukru), skąd czerpię inspirację, gdy przygotowuję posiłek dla chrześnicy – kilkunastoletniej weganki :) Ciasto z burakami chodziło już za mną od jakiegoś czasu i pomimo, że nie mogę go jeść (buraki mają wysoki indeks glikemiczny) to w żaden sposób nie hamuje mnie to przed zrobieniem dla innych :) Wystarczy radość z tego, że innym naprawdę to smakuje.

Ciasto pięknie wyrosło, było wilgotne i mocno czekoladowe. Buraka nie czuć – dodaje on głębię i słodycz.

Wegańskie ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto bardzo smakowało, oczywiście nie tylko weganom. Z trudem udało mi się zostawić kilka kawałków do zdjęcia. Jeszcze chwila i nie byłoby co fotografować ;)

Wegańskie ciasto czekoladowe z burakami

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

Suche składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1   szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Mokre składniki:

  • 2 szklanki puree z pieczonych buraka (upiekłam w folii 5 niedużych buraków w 220 stopniach przez ok.1,5 godziny a następnie zmiksowałam blenderem))
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (50g)

Polewa czekoladowa:

  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego (użyłam z puszki)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zawiń w folię spożywczą i piecz w 220 stopniach przez ponad godzinę, aż będą miękkie. Ostudź.
  2. piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami ciepłej wody i wymieszaj. Zostaw na kilka minut.
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce dokładnie utrzyj (można mikserem) mokre składniki wraz z namoczonym siemieniem lnianym.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych, pomieszaj i dodaj posiekaną czekoladę. Wszytko wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach aż ciasto będzie gładkie.
  5. Formę na ciasto wysmaruj olejem, wlej ciasto i piecz 1 godzinę, aż przy wbiciu drewnianego patyczka pozostanie on suchy.
  6. Ciasto czekoladowe z burakami studź na metalowej kratce, początkowo w foremce (ok. pół godziny), a następnie samo..
  7. Przygotuj polewę: składniki roztop na parze (nad garnkiem z gotującą się woda daj metalową miskę z posiekaną czekolada i mlekiem kokosowym)
  8. Wystudzone wegańskie ciasto z burakami polej polewą czekoladowo-kokosową.

Wegańskie ciasto czekoladowe z burakami


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

    • Agata says:

      to ciasto jest z tych wilgotnych, więc powinno zachować świeżość przez kilka dni, co nie oznacza, że będzie takie samo jak pierwszego dnia ;)