Tęsknię za Włochami. Gdy tylko pojawi się szansa, kupię bilet i polecę na rozkoszne tiramisu. A potem będę się snuła po tych uliczkach tchniętych historią. I podsłuchiwała bezczelnie melodyjne dźwięki dobiegające z okolicznych kawiarenek. Dzień zacznę od drobnego rogalika i mocno spienionego cappuccino. Będę wtapiała się w targowy tłum. Zwyczajnie przyjemnie mi będzie:) Między tymi planami piekę. Lekką włoską szarlotkę. Nieco jesienną, ale do tego deszczowego początku maja dobrze dobraną.

włoskie ciasto z jabłkami

Przepis na Italian Apple Pie znalazÅ‚am w książce Nigelli Lawson – Nigellissima. Ona sama dostaÅ‚a go od jednej z wÅ‚oskich czytelniczek. Ja polecam, by do ciasta używać obranych jabÅ‚ek. I, jeÅ›li jecie je bez bitej Å›mietany – nie czekać aż ostygnie, bo najlepsze jest jeszcze ciepÅ‚e:)

włoskie ciasto z jabłkami

 

Składniki:

  • 250 g mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka 3/2%
  • 100 g masÅ‚a
  • 2 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru brÄ…zowego
  • 3 jabÅ‚ka
  • Å‚yżeczka cynamonu
  • Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • pół szklanki Å›mietany 30% do ubicia

MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, dodać miÄ™kkie masÅ‚o, jajka, cukier i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta wlać mleko. Wyrobić ponownie. Jedno jabÅ‚ko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. FormÄ™ okrÄ…gÅ‚Ä… o Å›rednicy 22-24 cm wysmarować masÅ‚em i wyÅ‚ożyć na niÄ… ciasto. PozostaÅ‚e jabÅ‚ka obrać i drobno pokroić w plasterki. UÅ‚ożyć na cieÅ›cie. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z Å‚yżeczkÄ… cukru i migdaÅ‚ami. Piec w 190 stopniach od 40 do 45 minut – w zależnoÅ›ci od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetkniÄ™ty w nie patyczek bÄ™dzie suchy.

włoskie ciasto z jabłkamiDSC_0207

Śmietanę ubić, schłodzić i wyłożyć niedbale na ostygnięte ciasto.

włoskie ciasto z jabłami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze