Tęsknię za Włochami. Gdy tylko pojawi się szansa, kupię bilet i polecę na rozkoszne tiramisu. A potem będę się snuła po tych uliczkach tchniętych historią. I podsłuchiwała bezczelnie melodyjne dźwięki dobiegające z okolicznych kawiarenek. Dzień zacznę od drobnego rogalika i mocno spienionego cappuccino. Będę wtapiała się w targowy tłum. Zwyczajnie przyjemnie mi będzie:) Między tymi planami piekę. Lekką włoską szarlotkę. Nieco jesienną, ale do tego deszczowego początku maja dobrze dobraną.
Przepis na Italian Apple Pie znalazÅ‚am w książce Nigelli Lawson – Nigellissima. Ona sama dostaÅ‚a go od jednej z wÅ‚oskich czytelniczek. Ja polecam, by do ciasta używać obranych jabÅ‚ek. I, jeÅ›li jecie je bez bitej Å›mietany – nie czekać aż ostygnie, bo najlepsze jest jeszcze ciepÅ‚e:)
Składniki:
- 250 g mÄ…ki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka 3/2%
- 100 g masła
- 2 jajka
- skórka starta z cytryny
- 3/4 szklanki cukru brÄ…zowego
- 3 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- łyżka płatków migdałowych
- pół szklanki śmietany 30% do ubicia
MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, dodać miÄ™kkie masÅ‚o, jajka, cukier i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta wlać mleko. Wyrobić ponownie. Jedno jabÅ‚ko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. FormÄ™ okrÄ…głą o Å›rednicy 22-24 cm wysmarować masÅ‚em i wyÅ‚ożyć na niÄ… ciasto. PozostaÅ‚e jabÅ‚ka obrać i drobno pokroić w plasterki. UÅ‚ożyć na cieÅ›cie. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z Å‚yżeczkÄ… cukru i migdaÅ‚ami. Piec w 190 stopniach od 40 do 45 minut – w zależnoÅ›ci od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetkniÄ™ty w nie patyczek bÄ™dzie suchy.
Śmietanę ubić, schłodzić i wyłożyć niedbale na ostygnięte ciasto.
4 komentarze
Michał says:
Robiłem takie ciasto i nie wiedziałem, że to włoskie ciasto z jabłkami :) Jest pyszne i najlepsze na ciepło :)
beautifuldays says:
Też tÄ™skniÄ™ za ItaliÄ…… A ciasto na pewno zrobiÄ™, do tego mocna wÅ‚oska kawa, mmmm :3
jemappelleclaudine.blogspot.com says:
Świetnie to wygląda. Nigdy takiego ciacha nie jadłam.
Wideofilmowanie says:
Ależ to kapitalnie wygląda! Jadłbym!