Konfitura z płatków róży

Uwielbiam kwiaty, zarówno te w wazonie (w sezonie wiosenno-letnim nie ma dnia, abym nie miała świeżych kwiatów w domu), jak i kwiaty jadalne, na talerzu ;) Czasem ciężko jest mi się zdecydować, co zrobić z kwiatami, czy je zjeść czy na nie popatrzeć ;) W przypadku róży nie mam takich dylematów, bowiem kolor i zapach ma cudny również po przetworzeniu. Poza tym w wazonie nie przetrzymuje zbyt długo, zdecydowanie dłużej zachowuje „świeżość” w słoiku.

Wszystkie róże są jadalne, ale do konsumpcji nie używajcie tych z kwiaciarni, bowiem z pewnością są pryskane. Użyjcie tych, co mają najpiękniejszy zapach. Ja swoje zerwałam u znajomej przy domu w górach (Tusia – dziękuję!) i chyba muszę się jeszcze przyjrzeć ogrodom moich przyjaciół ;)

Konfitura z płatków róży pachnie nieziemsko, nie do porównania z żadną kupną konfiturą. Poza tym ten kolor… aż szkoda jeść ;)

Konfitura z płatków róży

Konfitura z róży jest idealna na zimę jako dodatek do herbaty. Można również dodawać ją do deserów lub może stanowić nadzienie do pączków.

Konfitura z płatków róży

Składniki:

  • 25 dag płatków róży (użyłam stulistnej, można też użyć galicyjskiej czy damasceńskiej)
  • 0,5 litra wody
  • 30-50 dag cukru (im więcej cukru tym szybciej konfitura zgęstnieje, ale będzie bardziej słodka)
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Płatki róży przesiej przez durszlak, aby pozbyć się niechcianych żyjątek ;) W ten sposób same wypadną przez dziurki.
  2. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, pourywaj białe części liści. Jeśli róża jest młoda, nie trzeba tego robić.
  3. Zalej płatki wrzątkiem, dodaj cukier i gotuj, dość często mieszając. Nie przestrasz się, że płatki robią się białe ;)
  4. Po ok. 1h dodaj sok z cytryny, dzięki niemu konfitura nabierze pięknego, różowego koloru, zagotuj chwilę i ostudź.
  5. Kolejnego dnia smaż dalej konfiturę przez ok. 1 godzinę.
  6. Gorącą konfiturę z płatków róży przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.
  7. Teoretycznie nie trzeba ich już dodatkowo pasteryzować. nie ryzykuję jednak i to robię (na dno garnka daję szmatkę, ustawiam słoiczki i zalewam do 2/3 wysokości wodą. Gotuję 10 minut od zagotowania wody)

Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży


DeseryPrzepisyPrzepisy wegańskiePrzetwory
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Magdalena says:

    Witam a słyszałam że można płatki zasypac cukrem odstawic na 24h w sloiczku a potem do lodówki. Bez gotowania, czy to prawda?