Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Zapach drożdżowego ciasta należy do moich ulubionych zapachów (tuż za zapachem świeżego pieczywa). Do smaków również, bo domowe drożdżowe ciasto mogłabym jeść na okrągło, nawet jak już lekko podeschnie. To niestety nie ma szansy zeschnąć, bo znika błyskawicznie.

Jest maślane, puszyste i „akuratnie” słodkie. Słodycz kruszonki równoważą truskawki i rabarbar. żałuję, że zostały mi już tylko zdjęcia ;)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Truskawki i rabarbar to dobrana para. Idealnie pasują tu również migdały, wanilia i skórka z cytryny, więc możecie eksperymentować z dodatkami.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki (na prostokątną blachę):

  • 40g drożdży
  • 500g mąki
  • 1/3 szklanki cukru (zastępuję ksylitolem)
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 40 dag rabarbaru
  • 30 dag truskawek

kruszonka:

  • 0,5szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru (zastępuję ksylitolem)
  • 70g kostki zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zaczyn i jajka. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina).
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem.
  6. Wierzch ciasta posmaruj białkem i ułóż owoce, dociskając je ręką.
  7. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta.
  8. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
  10. Wystudź ciasto na metalowej kratce (niestety nie potrafię oprzeć się zapachowi i jem ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

    • Agata says:

      też tak czytałam, ale mi wyszło. kompletnie nie wiem, jak to wytłumaczyć :/ Na wszelki wypadek do rozczynu daj cukier (1 łyżka), a potem już tylko ksylitol