wegańskie burgery z kaszą jaglaną i botwinką

Niedawno będąc w Warszawie, jadłam zachwalane wegańskie burgery w Krowarzywa i muszę przyznać, że w żaden sposób nie dorównują tym z kaszą jaglaną i botwinką, wg przepisu Marty z jadłonomii. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, spróbujcie koniecznie. To najlepsze warzywne burgery, jakie jadłam. Są pieczone w piekarniku bez zbędnego tłuszczu (tylko trochę oleju). Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej wartościowy posiłek, zamieńcie pszenną bułkę na razową.

wegańskie burgery z kaszą jaglaną i botwinką

Z podanej porcji wychodzi ok. 16 burgerów. Bez problemu możecie je pojedynczo zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili. Wystarczy wstawić je po prostu do piekarnika i upiec.

wegańskie burgery z kaszą jaglaną i botwinką

Składniki (na 16 sztuk):

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 szklanki pestek słoneczka, posiekanych i podprażonych na suchej patelni
  • 1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół pęczka koperku, drobno posiekanego
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. nagrzej piekarnik   do 200 stopni.
  2. Kaszę jaglaną przelej dwukrotnie wrzątkiem. Wlej 1,5 szklanki wody, dodaj szczyptę soli i gotuj kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu.
  3. Botwinkę oczyść, pokrój w drobno (zarówno buraczki, łodygi, jak i liście). Botwinkę zalej zalać niewielką ilością wody i gotuj kilka minut aż botwinka będzie miękka. Następnie dobrze odsącz botwinkę.
  4. Kaszę wymieszaj z podgotowaną botwinką, dodaj resztę składników. Wymieszaj wszystko dokładnie. Rękoma formuj kotlety.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej burgery jaglane.
  6. piecz 20 minut, po czym odwróć na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 10 minut.
  7. Burgery z kaszy jaglanej i botwinki podawaj z dowolnymi dodatkami. U mnie były w wersji zielonej z sałatą, rukolą i bazyliowym pesto.

wegańskie burgery z kaszą jaglaną i botwinką

wegańskie burgery z kaszą jaglaną i botwinką


Dania głównePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response