
Robiąc nalewkę z owoców czarnego bzu, został mi podgotowany czarny bez. Nie bardzo wiedziałam, co mogę z nim zrobić, bo o wyrzuceniu nie mogło być oczywiście mowy ;) W ten sposób narodził się pomysł na ekspresową konfiturę. Rezultat w pełni zadowalający. zarówno jeśli chodzi o smak, jak i konsystencje. Konfitura z owoców czarnego bzu będzie idealna zimą do kanapek, owsianki i deserów :)
Składniki:
- 350g owoców czarnego bzu (tyle ważyły po przygotowaniu nalewki)
- 350g jabłek antonówek
- szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Do garnka o grubym dnie daj owoce czarnego bzu, jabłka i cukier, możesz delikatnie podlać wodą (dosłownie 2 łyżki, bo czarny bez będzie jeszcze puszczać soki) i smaż ok. 30 minut.
- Dodaj sok z cytryny i smaż jeszcze ok. 20-30 minut do czasu, aż konfitura zgęstnieje.
- Gorącą konfiturę z owoców czarnego przełóż do wyparzonych (i dobrze osuszonych) słoików.
- Słoiki z konfiturą dodatkowo pasteryzuję: wkładam do garnka wypełnione do 2/ wysokości słoików wodą. Gotuję 15 minut od zagotowania.
7 komentarzy
Kornelia says:
Świetny pomysł na wykorzystanie czarnego bzu z nalewki :) Konfitura wyszła pyszna, nie za słodka, taka, jak lubię :)
Sylwia says:
Pyszne! Nie wiem dlaczego wczeÅ›niej bez wyrzucaÅ‚am â˜¹ï¸ JabÅ‚ka użyÅ‚am jakie miaÅ‚am ( z dziaÅ‚ki) chyba nie antonówki ale tez wyszÅ‚o pyszne i dodaÅ‚am odrobine cynamonu a na koniec zblendowalam i schowaÅ‚am do sÅ‚oików żeby nie zjeść od razu
Agata says:
Cieszę się, że smakuje! Działki zazdroszczę, a jabłek z niej jeszcze bardziej :) I u Ciebie prawdziwe zero waste! :)
Andrzej says:
W tym upatrujÄ™ sukcesu ;) :)
Kasia says:
A co z pestkami zrobic? (pestkami bzu)?
pozdrawiam
Agata says:
nie oddzielam miąższu od pestek, robię konfiturę z pestkami. Skąd zostały Ci pestki?
Z pestek to raczej tylko olej, ale w tym nie mam żadnego doświadczenia, więc nie pomogę.
Andrzej says:
Przepis na konfiturę jak i na nalewkę wydaje się całkiem dobry. Korzystam z niego i zobaczymy efekty. Dziękuje i pozdrawiam