Nalewka z owoców dzikiej róży

NalewkÄ™ z owoców dzikiej róży zrobiÅ‚am pierwszy raz rok temu. Niestety nie wiele z niej zostaÅ‚o ;) Nalewka z dzikiej róży należy do tych wytrawnych o gÅ‚Ä™bokim smaku. Z perspektywy czasu wiem, że warto byÅ‚o siÄ™ poÅ›wiÄ™cić – ta nalewka jest warta kilku zadrapaÅ„ na dÅ‚oniach ;)

Nalewka z owoców dzikiej róży

Kiedy zrywać owoce dzikiej róży?

Najlepiej po pierwszych przymrozkach, czyli w listopadzie. Jeśli zerwiecie wcześniej, warto ją przemrozić przez kilka dni, aby pozbyć się goryczy.

Jak filtrować nalewkę?

Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.

Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki:

  • 0,5 l owoców dzikiej róży
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 0,5-1 szklanki cukru (do smaku)
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży umyj i ponakłuwaj widelcem.
  2. Owoce wsyp do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zakręć i odstaw na 2 tygodnie.
  3. Po dwóch tygodniach dolej ostudzony syrop cukrowy (zagotuj wodę z cukrem), zakręć słoik i wymieszaj. Odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  4. Następnie przecedź nalewkę i odstaw na ok. 2 miesiące.
  5. Przefiltruj nalewkę (przeczytaj wyżej, jak to zrobić), aby była klarowna i gotowa do wypicia :)

Nalewka z owoców dzikiej róży

nalewka z owoców dzikiej rozy

Nalewka z owoców dzikiej róży


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    24 komentarze

  1. nalewowski says:

    ObÅ‚Ä™d. Delikatnie jabÅ‚ko troszkÄ™ jakby cynamon czekaolada… polecam uźyc w miarÄ™ mozliwosci zamiast kupnego wÅ‚asnej produkcji alkoholu. Åšwietnie siÄ™ komponuje ze sÅ‚odkawym posmakiem bimberku. Moj numer 2 zaraz po swojskiej anyżowce :)

    • Agata says:

      Cieszę się, że smakuje :) Moja tegoroczna jest w fazie produkcji, więc do degustacji muszę się jeszcze uzbroić w cierpliwość ;) Będzie idealna na zimę!

  2. ania says:

    Nalewkę czka pyszna w tym roku róży wszędzie pełno postanowiłam zrobić nalewek i naprawdę ma moc jest pyszna polecam przepis

    • Agata says:

      Nie, nie usuwam – brak mi cierpliwoÅ›ci ;) Nie rozgniatam natomiast owoców, tylko je nakÅ‚uwam, dziÄ™ki temu Å‚atwo jest przefiltrować nalewkÄ™.

  3. Marcin says:

    Niestety coraz trudniej o okazałe krzaki dzikiej róży, z których można zebrać owoce. Te które pozostały są szybko czyszczone z owoców przez ptaki, ale postaram się w tym rok też coś zebrać i spróbuje zrobić nalewkę. Ten lekko wytrawny smak nalewki z dzikiej róży bardzo mi odpowiada.

  4. magda says:

    Witam :)
    Czy przecedzenie ma polegać na usunięciu owoców? Przez dwa mieisace ma stac bez owoców, dobrze rozumiem?
    Pytanie może głupie, ale to moja pierwsza nalewka która zamierzam zrobić :) a mam dokoła domu mnóstwo dzikiej róży :)
    Pozdrawiam :)

    • Agata says:

      tak, ma stać 2 miesiące bez owoców. Dzikiej róży zazdroszczę, chyba jutro zapuszczę się gdzieś w krzaki w poszukiwaniu jej z dala od drogi :)

  5. tirador says:

    POMOCY!!! NastawiÅ‚em mojÄ… dzikÄ… różę 02.11 (1 kg owoców + cukier). Niestety pomyliÅ‚y mi siÄ™ daty i zamiast 14 dni trzymaÅ‚em owoce w sÅ‚oju… równo 4 tygodnie. Efekt? Gdy dziÅ› odkrÄ™ciÅ‚em słój okazaÅ‚o siÄ™, że WSZYSTKO SFERMENTOWAŁO… A miaÅ‚o być tak piÄ™knie :-(
    Czy ten nastaw jest do uratowania? Czy coÅ› można z niego zrobić, czy już tylko do wyrzucenia? Może destylować? Ale nie wiem jak… Jeszcze nie tracÄ™ nadziei. Pomóżcie proszÄ™.

    • Agata says:

      Sfermentowane owoce tylko do kosza :( Z destylowaniem nie miałam do czynienia więc nie pomogę.
      Nalewkę z dzikiej róży robię wg podanego przepisu, czyli owoce zalewam alkoholem, dopiero później, po 2 tygodniach dodaję syrop cukrowy.

      • tirador says:

        Ale czy w wyniku fermentacji owoców zasypanych cukrem nie powstaje … alkohol.? Czyli dolewajÄ…c do nastawu spirytusu bÄ…dź mocnej wódki, dodajemy alkoholu do alkoholu. Nie powinno siÄ™ zatem chyba nic stać, no może jedynie fermentacja wpÅ‚ynie na smak nalewki. Poprawcie mnie, jeÅ›li siÄ™ mylÄ™. No bo jeÅ›li mam zmarnować spirytus na taki eksperyment ,to wolÄ™ go przeznaczyć na innÄ… nalewkÄ™…

  6. Rafał says:

    Ja kilka nalewek z różnych owoców robiłem tak, że zasypywałem owoce cukrem, po 2-3 dniach jak cukier się częściowo wymieszał, owoce puściły sok i zaszła fermentacja, zalewałem spirytusem i wodą. Wszystko trafiało na rok do piwnicy, owoców nie wyjmowałem przez rok. Nie wiem jak z dziką różą ale tamte nalewki miały bardzo głęboki smak. Z dziką różą postąpię podobnie, zobaczymy co wyjdzie.

    • Agata says:

      Przeważnie też tak robię :) zasypywanie cukrem świetnie się sprawdza w przypadku soczystych owoców. Owoce dzikiej róży są twarde, stąd zmiana metody.

  7. Agata says:

    GÅ‚upie pytanie,ale co zrobić. Co znaczy „przecedź nalewkÄ™ „? Wnioskuje, że nie to samo co przefiltrować. ProszÄ™ o pomoc .

  8. Beata says:

    Dzień dobry,
    ze zrobieniem takiej nalewki nosze się już od zeszłego roku. Mam jednak pytanie, czy mogę już teraz zebrać owoce? Jeśli tak to ile dni mam je mrozić?

  9. zofia says:

    Z dzikiej róży robi się również pyszne wino. Spróbuj zalać wodą przegotowaną do której po ostudzeniu dodaj trochę cukru żeby było słodkie wymieszaj i zalej dziką różę w gąsiorze do wina do fermentacji. No chyba że masz owoce zpleśniałe. to nic z tego nie będzie.. koleżance się ta rada nie przyda ale może ktoś skorzysta. Niegdyś robiłam pyszne wino z dzikiej róży w słoju 5 litrowym bez rurki fermentacyjnej.
    .