Kaczka ze względu na sposób i proces chowu należy do najzdrowszych mięs drobiowych. Jest hodowana od XVI wieku, jednak przez ostatnie lata była nieco zapomniana. Teraz na szczęście wróciła na polskie stoły i bez trudu można ją kupić. Tradycyjnie piecze się ją w całości z jabłkami lub pomarańczami.

W wersji szybszej (a równie smacznej!) proponuję Wam zrobić piersi z kaczki. Miękkie, z chrupiąca skórką, z lekko różowym wnętrzem. Do tego pomarańczowy, gęsty, skarmelizowany sos, który idealnie komponuje się z kaczką. To danie śmiało możecie zaserwować na wielkanocny obiad.

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kaczki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 duży batat
  • estragon

Sos pomarańczowy:

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki umyj i osusz.
  2. Skórę ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, czosnkiem, w nacięcia włóż świeży rozmaryn. Zostaw na ok. 1-2 godziny.
  3. Składniki sosu (poza masłem) wymieszaj, dodaj rozmaryn i zostaw na 1-2 godziny
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż, skrop oliwą i posyp estragonem. Wstaw do piekarnika.
  6. Na sucha i zimną patelnię (dzięki temu pierś z kaczki będzie mieć chrupiącą skórkę) połóż piersi od strony skóry i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Podczas smażenia podlewaj na bieżąco piersi powstałym tłuszczem.
  7. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do góry, wlej powstały podczas smażenia tłuszcz (nie myj jednak patelni!) i piecz 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (razem z batatami).
  8. Wyciągnij piersi z kaczki i daj im odpocząć przez 5 minut.
  9. W tym czasie przygotuj sos: na rozgrzaną patelnię wlej sos (razem z rozmarynem) i mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut, aż syrop będzie gęsty. Wyciągnij rozmaryn i po zdjęciu z ognia dodaj masło.
  10. Piersi z kaczki podawaj z sosem pomarańczowym i pieczonym batatem.

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowo-rozmarynowym


Boże NarodzenieDania główneWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Anka says:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad piersi kaczki wg tego przepisu. Pyszne :) Też podałam z batatami, ale te akurat doprawiłam po swojemu: solą, pieprzem i tymiankiem. A sos wylizywałam z talerza :)