Robiąc tiramisu, zostało mi 7 białek. Początkowo planowałam zrobić białą pavlovą, jednak z drugiej strony miałam ochotę poeksperymentować. Efektem tego jest ta rolada bezowa, którą robi się łatwo i szybko. W przeciwieństwie do białej pavlovej piecze się ją krótko :) W towarzystwie świeżych truskawek rolada bezowa smakuje wyśmienicie i jest lżejsza od bezowych tortów. To moje nowe odkrycie tego lata :)

Jeśli jednak beza Wam mocno się przesuszy (bo zapomnicie, że macie ją w piekarniku lub Wam upadnie (odnotowano takie przypadki :)), to nie przejmujcie się tym :) Zróbcie wówczas pyszny deser Eton Mess :)

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Składniki:

  • 6 białek (dałam 7, bo tyle zostało mi po zrobieniu tiramisu)
  • 270g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • garść truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Białka ubij na sztywno (tak, aż białka będą bardzo sprężyste). Gdy białka będą już ubite stopniowo (łyżka po łyżce) dodawaj cukier i nadal ubijaj. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczana i wymieszaj.
  3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie bezę.
  4. Piecz 10 minut w 180 stopniach, a następnie 15-20 w 140.
  5. Wyciągnij blachę z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
  6. Ściereczkę bawełnianą oprósz cukrem pudrem i połóż upieczoną bezę do góry nogami (tak, aby papier do pieczenia był na górze), oderwij papier. Ostudź.
  7. Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera, dodając partiami serek mascarpone (tu już pracuj na małych obrotach miksera).
  8. Bezę posmaruj ubitą śmietaną, posyp pokrojonymi w ćwiartki (lub na pół) truskawkami. Zwijaj roladę wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką (tylko nie zawijajcie ściereczki do środka!).
  9. Zawiń roladę bezową folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem pokrój w ukośne paski.
  10. Rolada bezowa z truskawkami jest dobra od razu po przygotowaniu, a także kolejnego dnia.

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    14 komentarzy

  1. ewa says:

    Ekkhm. W Twoim przepisie brakuje dwóch ważnych wskazówek. Po pierwsze, że jak chcesz odrąbać kawałek bezy dla Sida który nie lubi śmietany, to poważnie się najpierw trzeba zastanowic z którego boku urąbac. Bo potem może być bardziej taka pita albo hotdog w kształcie, z którego wysypują się maliny. A po drugie, jak do cholery pozbyć się spod spodu ściereczki? Przeturlałam roladę po całym blacie, w chwilowym przypływie geniuszu częsciowo wturlałam, częściowo zrzuciłam na deskę w tej ścierce, bo przewidywałam że turlanie z prostego blatu na owalną tacę spowoduje, że połowa wyląduje na ziemi, no więc następnie zgrabnie z tej deski sturlałam na srebrną tacę, na której chciałam zaserwować, ale się trochę zafrasowałam bo taca piękna, na niej mam tylko lekko poturbowaną roladę, ale w dalszym ciągu na ścierce. W sumie plus że wzięłam ładną tą ściereczkę, but still… No nic. Idę dalej turlać. A jakby co, to jak się nazywa taki deser jaki wygląda, że mi wyjdzie?

  2. Agata says:

    ewa, umarłam :)))))))) mam nadzieję, że sobie poradziłaś i jeśli nie roladę, to zaserwowałaś super deser :)

    • Agata says:

      Baaaardzo się cieszę, że smakuje! Przypomniałaś mi o niej, mam 4 białka w lodówc3 po pączkach, więc chyba jutro ją zrobię <3

  3. szuela says:

    Dzień dobry, dziś po raz pierwszy „styrałam misia” i zostało mi 6 białek.
    Włożę do strefy zerowej albo zamrażarki i za tydzień będę chciała zrobić taką roladę.
    Czy do kremu ze śmietanki i mascarpone nie dodajesz cukru czy przeoczyłaś?
    Czy blat bezowy będzie na tyle słodki , że nie trzeba cukru?
    Pozdrawiam – szu

    • Agata says:

      Celowo nie daję cukru, bo tak jak podejrzewasz, beza jest wystarczająco słodka. Uwierz mi, że nie dodając cukru do kremu nadal będzie bardzo słodko :)

      • szuela says:

        Agatko, udało się (chyba) :-) za godzinę spróbuję.
        Co prawda krem zrobiłam po swojemu to znaczy rozmroziłam pół paczki malin.
        Sok spod nich z dodatkiem wody zagotowałam.
        Płynu łącznie ok. 150 ml.
        Dodałam płaską łyżkę żelatyny , wystudziłam .
        Ubijałam śmietankę przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Miałam kubeczek 300 ml. Gdy zgęstniała dodałam do kubeczka z sokiem łyżkę ubitej śmietany, szybko zamieszałam i wlałam do miski ze śmietaną.
        Jeszcze chwilę ubijałam na najniższych obrotach.
        A dalej po Twojemu :-)

        Dzięki serdeczne

  4. Ellat says:

    Przepis jest znakomity, a rezultat rewelacyjny:) Początkowo byłam sceptycznie nastawiona – obawiałam się, że mimo wszystko rolada będzie zbyt słodka. Zamiast truskawek dodałam maliny. Wygląd i smak: rewelacja, która rozpływa się w ustach. Jedyny minus: rolada znika błyskawicznie, pozostawiając po sobie niedosyt…

    • Agata says:

      Niestety tego minus pozostanie… ;) Cieszę się bardzo, że rolada bezowa smakowała :) Z malinami jest rewelacyjna!