Tartaletki z cytrynową ricottą i świeżymi figami

Akurat miała mnie odwiedzić Sylwia tuż po moim powrocie z wyjazdu. Lodówkę miałam prawie pustą, więc szybko wybiegłam do sklepu kupić kilka produktów. Zanim wypakowałam zakupy, nagrzałam piekarnik, a później cała reszta poszła ekspresowo. W piekarniku piekły się tartaletki, a w tym czasie robiłam risotto z dyni ;)

Tartaletki z cytrynową ricottą i świeżymi figami

Tartaletki zjadłyśmy bardzo szybko, są lekkie, nieduże, takie na 2 kęsy. Idealne do kawy lub herbaty. Świeża figa dobrze komponuje się z cytrynową ricottą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Do tego obowiązkowo szczytówki mięty :)

Tartaletki z cytrynową ricottą i świeżymi figami

Składniki (na 16 szt):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko (białko zachowaj do posmarowania ciasta)
  • 150g ricotty
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (jeśli używacie cukru, dajcie cukier waniliowy)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 figi

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ricottę wymieszaj łyżeczką z żółtkiem, otartą skórką z cytryny i   syropem z agawy.
  3. Z ciasta wytnij kółka (np. szklanką), brzegi (ok. 1 cm) posmaruj białkiem.
  4. Na środek daj łyżeczkę cytrynowej ricotty.
  5. Piecz 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
  6. Figi umyj, osusz i przekrój każdą na pół, a następnie na 3 części.
  7. Wystudzone tartaletki udekoruj cząstką figi i szczytówką mięty.

Tartaletki z cytrynową ricottą i świeżymi figami

Tartaletki z cytrynową ricottą i świeżymi figami


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze