Mam taką przypadłość,że zakochuję się różnych smakowych konstrukcjach i upieram potem przy nich do znudzenia. Powtarzam regularnie zapamiętane połączenia dopracowując detale. To marokańskie ciasto migdałowe bez mąki ujęło mnie na stronach gazety. Proponowane przez Agnieszkę Maciąg w bożonarodzeniowym zestawie.Zrobiłam je po świętach, bez okazji, nasączyłam bardziej obficie i następnego dnia szukałam brakujących kawałków, które w nocy znalazły swoich wielbicieli.

marokańskie ciasto migdałowe

Marokańskie ciasto migdałowe ma różne interpretacje. To, które znalazłam w gazecie było z dodatkiem kaszy manny. Zrobiłam je posłusznie według przepisu, ale wydało mi się zbyt zbite, więc następnym razem dałam więcej migdałów, a kaszę pominęłam. I w takiej wersji smakuje lepiej. Nieco egzotycznie, intensywnie i słodko.

marokańskie ciasto migdałowe

Składniki

  • 220 g mąki migdałowej (migdałów bez skórki zmielonych)
  • 4 jajka
  • 110 g cukru brązowego
  • 110 g masła
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

do nasączenia

  • sok z całej pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • pół szklanki wody

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem, na końcu dodać miękkie masło podzielone na mniejsze kosteczki i utrzeć. Gdy masa się połączy dodać mąkę migdałową, przyprawy, sok i skórę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie 22cm). Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec ok 25-30 minut. Za pomocą suchego patyczka wkładanego w ciasto, sprawdzić, czy jest gotowe. Wyjąć i mocno nasączyć – sok, miód i wodę lekko podgrzać, wymieszać i polać upieczone, ciepłe ciasto.

marokańskie ciasto migdałowe

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

marokańskie ciasto migdałowe


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response