Jest sezon, są wypieki. Taka banalna zasada rządzi w mojej kuchni. Idę na targ bez planu, wracam z siatkami malin, jagód i moreli. Potem myślę, jak je zagospodarować. Jagody tym razem zatopiłam w cieście drożdżowym, które najlepiej smakuje właśnie teraz. Ze świeżymi owocami i kawałkami kruszonki.

jagodowe

Bułki wyglądają, jak ciasto, bo piekłam je w tortownicy. Cała zabawa polega na odrywaniu po kawałku swojej porcji. Czyż może być coś przyjemniejszego w leniwy wakacyjny poranek?

bułki jagodowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki jagód

Kruszonka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 100 g płatków migdałowych

Wszystkie składniki zagniatamy. W czasie przygotowania ciasta, kruszonkę można schłodzić w lodówce.

Z drożdży trzeba zrobić zaczyn – wsypać je do miski, dodać łyżkę mąki, łyżkę curku i połowę szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, tak by drożdże się rozpuściły. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Gotowy, powiększony zaczyn wlewamy do pozostałej mąki wymieszanej z solą. Zasypujemy cukrem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy lekko, a następnie dodajemy mleko i rozpuszczone ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, tak by było eleastyczne i nie kleiło się. Ciasto zwijamy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Wyrośnięte ciasto uderzamy w samym środku ręką i ponownie je wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkować w formie szerokiego prostokąta. Na środek ciast wysypujemy jagody. Zawijamy ciasto  w ciasny wałek. Zlepiony wałek kroimy ostrym nożem w grube plastry. Tortownicę smarujemy masłem. Takie kawałki ciasta układamy obok siebie Formę z ciastem przykrywamy zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posypujemy kruszonką i pieczemy bułeczki w 180 stopniach przez 25 minut.

bułeczki jagodowe

bułeczki jagodowe

bułeczki z jagodami

Zapisz


CiastaPieczywoPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze