Szafranowe bułeczki na dzień św. Łucji (lussekatter, lussebullar, saffransbullar)

Te szafranowe bułeczki chodziło za mną od dawna, ale ciągle coś stawało mi na drodze, aby je upiec. W szwedzkiej tradycji są one pieczone na 13 grudnia na dzień św. Łucji. Kolorem jednak bardziej pasują do Wielkanocy, są promienne, iście wiosenne :) Gdy zobaczyłam przepis na nie w książce  „Wszystkie smaki Skandynawii” (warto czasem sięgać ponownie do książek ;)) wiedziałam, że mogę zaufać autorowi – Clausowi Meyerowi, współzałożycielowi Nomy. Składniki miałam wszystkie w domu (poza rodzynkami, dlatego użyłam jagód goji), więc nie miałam już pretekstu do wymówek ;)

Szafranowe bułeczki na dzień św. Łucji (lussekatter, lussebullar, saffransbullar)

Szafranowe bułeczki lussekatter są puszyste, o intensywnie żółtym kolorze. Najlepsze tego samego dnia,  choć drugiego też były smaczne (posmarowane masłem). Trzeciego już nie doczekały ;) Zrobiłam z połowy porcji (i taki przepis Wam podaję) i zmniejszyłam  dwukrotnie ilość szafranu (szafran wysusza ciasto), a i tak bułeczki miały bardzo intensywny kolor.

bułeczki szafranowe wszystkie smaki skandynawii

Składniki (na 12-13 sztuk):

  • 0,25g szafranu (nitek lub proszku)
  • 200ml letniego mleka
  • 25g drożdży
  • 450g mąki
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

  1. Szafran utrzyj w moździerzu, chyba, że masz w proszku (taki przywiozłam z Grecji, pakowany w pojedyncze torebeczki o wadze 0,25g), to ten krok możesz pominąć.
  2. W mleku rozpuść drożdże, szafran, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto przez ok. 6-10 minut (można mikserem, hakiem do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, być miękkie, lekko lepkie. Nie dosypujcie więcej mąki, bo bułeczki będą suche.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Ciasto podziel na 12 części. Z każdej formuj wałek i zawijaj bułeczki w kształt ciast ciasnej litery „s”. Możesz powtykać rodzynki lub żurawinę (z braku takowych użyłam jagód goji). Zostaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
  7. Wierzch bułeczek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  8. Piecz szafranowe bułeczki w 200 stopniach przez ok. 10-12 minut.
  9. Szafranowe bułeczki wystudź na kratce i jedz jeszcze lekko ciepłe.

Szafranowe bułeczki na dzień św. Łucji (lussekatter, lussebullar, saffransbullar)

Szafranowe bułeczki na dzień św. Łucji (lussekatter, lussebullar, saffransbullar)

Jeśli zostaną Wam bułeczki (u mnie niestety nie ma takiej możliwości ;)) i lekko już podeschną (np. na trzeci dzień), wykorzystajcie je do puddingu:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


ŚniadaniaPieczywo
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Pingback: Kuchnia szwedzka - zestawienie przepisów - Księga smaku