Mój ulubiony podwieczorek. Śniadanie w sumie też. Wszelkie placuszki mile widziane. Uczucie przekazałam w genach dzieciom, które regularnie proszą o kolejne porcje. Gdy wczoraj deszcz popusł nam plany i zmoczeni musieliśmy wrócić do domu, na osłodę usmażyliśmy sobie talerz dobroci. Placuszki z jagodami poprawiły nasze humory i nawet już nie obrażamy się na kapryśne lato.

Wykorzystuję jagodowy sezon, słusznie zresztą, bo do tych rumianych placuszków drobne owoce pasują wyśmienicie. Zatapiają się w cieście, rozpływają w czasie smażenia i dają pożądaną słodycz.

Składniki:

  • pół szklanki umytych i osuszonych jagód
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5  łyżek mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju do ciasta+i 2-3 do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia lub miód
  • mięta/bazylia do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek. Białka przłożyć do jednej miski i ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać widelcem, wlać olej i serek. Wymieszać, tak by składniki się połączyły. Do masy dodać mąkę. Zmiskować. Do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek, a na końcu jagody. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć do zarumienienia z obu stron.

Placuszki można polać miodem, syropem z agawy czy oprószyć cukrem.

 


ŚniadaniaDania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Tomek says:

    Zrobiłem ten przepis na deser dla mojej dziewczyny i była zachwycona. Bardzo lubi jagody i całość polałem do tego trochę czekoladą. Użyłem też mąki z Melvitu http://melvit.pl/ bo wydaje mi się, że najlepiej pasowała do tego przepisu.