mirabelki. Nalewka z mirabelek (mirabelkówka)

Nalewki to powoli już chyba mój znak rozpoznawczy. W szafce mam kilkanaście rodzajów, jednak trudno znaleźć kilkuletnie, gdyż niestety znikają dość szybko. Mirabelki to jedne z bardziej aromatycznych śliwek, mam wrażenie, że niedoceniane. Mają w sobie mnóstwo słodyczy, dlatego ja nie dodaję zbyt dużo cukru. Mirabelkówka (nalewka z mirabelek) jest pyszna, z czasem ma bardziej intensywny kolor i smak. To jeden z moich nalewkowych hitów.

Składniki:

  • 0,7 kg mirabelek
  • 0,5l wódki
  • 0,2l spirytusu
  • 150g cukru
  • 150ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki umyj, wysusz i wypestkuj za pomocą małego nożyka.
  2. Mirabelki wrzuć do dużego słoja i zalej alkoholem (owoce muszą być przykryte płynem). Odstaw w słoneczne miejsce i zostaw na ok. 1 miesiąc.
  3. Przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem, ostudź.
  4. Odcedź nalewkę (owoce możesz wykorzystać do ciast i deserów) i dodaj syrop cukrowy. Nalewkę przelej do butelek i trzymaj w ciemnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
  5. Odstana nalewka może wymagać odfiltrowania (robi się z czasem trochę mętna).Jak przefiltrować nalewkę?

    Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze