Zapiekane owoce pod koglem moglem

Dzieciństwo kojarzy mi się z koglem-moglem, który mama ucierała łyżką w emaliowanym garnuszku. Teraz używam do tego miksera, dzięki któremu deser jest jeszcze szybszy, wręcz błyskawiczny. Wystarczy bowiem rozgrzać piekarnik do 200 stopni, w tym czasie do kokilek dać ulubione owoce, ubić żółtka z cukrem (zastępuję go ksylitolem), zalać koglem moglem i zapiekać 10 minut. Prawda, że dziecinnie proste?

Zapiekane owoce pod koglem moglem

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 dojrzała nektarynka
  • 1 łyżka malin
  • 1 łyżka borówek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru (zastępuję go ksylitolem)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Nektarynki pokrój w półplasterki (lub kostkę) i ułóż w kokilkach. Dodaj maliny i borówki.
  3. Ubij do białości żółtka z cukrem.
  4. Koglem-moglem zalej owoce.
  5. Owoce piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż wierzch się zarumieni.

Zapiekane owoce pod koglem moglem

Zapiekane owoce pod koglem moglem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response