Pierwszy przepis w Nowym Roku niech będzie zapowiedzią pyszności, jakie pojawią się na blogu w ciągu najbliższych miesięcy. Dobrych inspiracji życzę sobie i Wam w tym 2018. Kulinarne prognozy mówią o tym, że rozkochamy się w kuchniach Syrii, Libanu czy Iranu, dania posypywać mamy kwiatami, a kawę pić z bąbelkami.

Ja ze swoją   francuską tartą z cebulą i cukinią  jakoś nie wpisuję się w światowe trendy, ale też rozgrzeszam siebie pewnością, że przecież klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Stawiam więc kruche ciasto porządnie wypełnione nadzieniem i zachęcam do brania ze mnie przykładu. To bardzo dobre połączenie.

Składniki:

ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Farsz:

  • 3 cebule szalotki
  • cukinia
  • garść natki zielonej pietruszki
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • łyżka pestek słonecznika
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • opcjonalnie – 2 łyżki żółtego sera

Mąkę zagnieść z masłem, dodać żółtko, sól, wodę i wyrobić ciasto. Gotowe zwinąć w kulkę, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 15 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić.

W czasie, gdy piecze się spód tarty można zrobić farsz. Cukinię obrać obieraczką do warzyw, tak by powstały cienkie plastry. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wlać śemiatnę oraz jajka, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Posypać startym serem. Formę ponownie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

Tarta dobra jest też na zimno, po upieczeniu, ostudzoną trzeba ją przechowywać w lodówce.


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response