Zastanawiałam się, czy podawać ten przepis, gdyż jest to modyfikacja tego przepisu. Często jednak dostaję pytania, o pączki bez cukru. W karnawale robię je bardzo często, bo łącznie ze smażeniem ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny!

To jak, skusicie siÄ™?

Składniki (na 35 sztuk):

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mÄ…ki (75g)*
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 Å‚yżka erytrolu (lub ksylitolu)
  • skórka otarta z cytryny lub 1/2 Å‚yżeczki cynamonu (cynamon dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi

*można zastąpić mąką razową lub orkiszową, jednak będą mniej puszyste wówczas

  • olej do smażenia
  • erytrol lub ksylitol zmielony w mÅ‚ynku do kawy na puder – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ricottÄ™ z jajkami, dodaj mÄ…kÄ™, erytrol i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Ciasto nakładaj łyżeczką (najlepiej za pomocą dwóch) i smaż na złoty kolor.
  4. Odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem do pieczenia a następnie posyp pudrem z erytrolu.

DeseryTÅ‚usty Czwartek
Author: Agata

Get Connected

    12 komentarzy

    • Agata says:

      Nie :) Obawiam siÄ™, że ciasto jest za rzadkie, ale można spróbować – na pewno byÅ‚aby to lżejsza wersja! WychodzÄ™ jednak z zaÅ‚ożenia, że pÄ…czki jem tylko kilka razy w roku i to jedyna rzecz smażona w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu, jakÄ… robiÄ™ ;) I co wiÄ™cej, mój organizm dobrze na nie reaguje , ale to już sprawa indywidualna.

    • Agata says:

      Zmielony twaróg lub np. serek Mój Ulubiony. A z ciekawości zapytam: dlaczego nie chcesz spróbować z ricottą? Jest obecnie łatwo dostępna, np. w Lidlu.

  1. Maja says:

    robiłam i to totalna petarda – a może teraz jakiś przepis na dietetyczne brownie? Mi ostatnio strasznie zasmakowało, jak luby przyniósł z warsztatów w warszawskim uniwersytecie kulinarnym, ale coś nie kwapi się do odtworzenia, więc szukam sama:)

  2. niebowgebie says:

    Uwielbiam pączki, tłusty czwartek to mój ulubiony dzień w roku :) Nigdy nie jadłem pączków bez cukru, ale to na pewno ciekawa propozycja. A do tego dużo zdrowsza.

  3. Kaldekor says:

    Tłusty czwartek to nie jedyny powód do jedzenia pączków. Odkąd pamiętam pączki były dla mnie czymś niezwykłym. Uwielbiałam, gdy moja babcia sama je robiła. Praktycznie uwielbiam wszystkie rodzaje. Nie pogardzę żadnym pączkiem :)