Zastanawiałam się, czy podawać ten przepis, gdyż jest to modyfikacja tego przepisu. Często jednak dostaję pytania, o pączki bez cukru. W karnawale robię je bardzo często, bo łącznie ze smażeniem ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny!

To jak, skusicie się?

Składniki (na 35 sztuk):

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki (75g)*
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka erytrolu (lub ksylitolu)
  • skórka otarta z cytryny lub 1/2 łyżeczki cynamonu (cynamon dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi

*można zastąpić mąką razową lub orkiszową, jednak będą mniej puszyste wówczas

  • olej do smażenia
  • erytrol lub ksylitol zmielony w młynku do kawy na puder – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ricottę z jajkami, dodaj mąkę, erytrol i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Ciasto nakładaj łyżeczką (najlepiej za pomocą dwóch) i smaż na złoty kolor.
  4. Odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem do pieczenia a następnie posyp pudrem z erytrolu.

DeseryTłusty Czwartek
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

    • Agata says:

      Nie :) Obawiam się, że ciasto jest za rzadkie, ale można spróbować – na pewno byłaby to lżejsza wersja! Wychodzę jednak z założenia, że pączki jem tylko kilka razy w roku i to jedyna rzecz smażona w głębokim tłuszczu, jaką robię ;) I co więcej, mój organizm dobrze na nie reaguje , ale to już sprawa indywidualna.

    • Agata says:

      Zmielony twaróg lub np. serek Mój Ulubiony. A z ciekawości zapytam: dlaczego nie chcesz spróbować z ricottą? Jest obecnie łatwo dostępna, np. w Lidlu.

  1. Maja says:

    robiłam i to totalna petarda – a może teraz jakiś przepis na dietetyczne brownie? Mi ostatnio strasznie zasmakowało, jak luby przyniósł z warsztatów w warszawskim uniwersytecie kulinarnym, ale coś nie kwapi się do odtworzenia, więc szukam sama:)