Pierwszą myślą, jaka się pojawia, kiedy słyszymy o diecie pudełkowej jest odchudzanie. Rzeczywiście, jest to łatwa i wygodna metoda wspomagająca dietę. 5 posiłków, które jest codziennie dowożone do drzwi, pomaga nam się zdyscyplinować i ułatwia unikanie pokus. Jednak taka opcja sprawdza się nie tylko w przypadku osób na redukcji. Komu jeszcze może pomóc?

Choroby wynikające z niedoborów i awitaminozy

Choroby takie jak szkorbut czy beri beri, wynikające z braku witamin, są już w większości państw niespotykane, jednak wiele współczesnych chorób również wynika z niedoborów: anemia, depresja czy krzywica. Czasami wymagają one leczenia, ale często wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta, która będzie zawierała odpowiednią ilość składników odżywczych. Nawet zwykłe osłabienie, upośledzona odporność czy słaba regeneracja mogą być często naprawione dietą zawierającą dużo owoców i warzyw. Nawet zdrowo się odżywiając łatwo zapomnieć o istotnym składniku mineralnym lub grupie żywieniowej – często w diecie są pomijane orzechy, gdzie np. orzechy brazylijskie są jednym z niewielu źródeł selenu, niezbędnego do odpowiedniej pracy tarczycy. Myślimy, że jedząc szpinak zapewniamy sobie odpowiednią ilość żelaza, jednak w rzeczywistości o wiele więcej znajdziemy go w tofu, natce pietruszki czy brokule. Łatwo uniknąć takich błędów korzystając z usług dietetyka, współpracującego z firmą cateringową. 

Dieta pudełkowa jako pomoc w nadciśnieniu

Jedną z najczęstszych chorób związanych z otyłością jest nadciśnienie. Chorzy powinni unikać soli, ale za to spożywać dużo warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w potas. Ich dieta powinna być lekkostrawna, posiłki powinny być gotowane, pieczone albo przygotowywane na parze. Często nadciśnienie idzie w parze ze złymi nawykami żywieniowymi. Dieta pudełkowa od https://bedietcatering.pl/ pozwoli na oduczenie się tych nawyków i rozpoczęcie leczenia.

Dieta a cukrzyca

Cukrzycy powinni unikać skoków stężenia glukozy i lipidów. Co je powoduje? Nieregularne spożywanie posiłków. Jedzenie rano śniadania, a potem dopiero obiadokolacji po pracy jest dla wielu osób rzeczywistością. Brak czasu i złe nawyki żywieniowe to najczęstsze powody. Gdy rano powita nas widok torby z pięcioma daniami, które potem weźmiemy do pracy, w trasę lub na uczelnię od razu ustala nam to odpowiedni rytm. Jeżeli chcemy zjeść je wszystkie, musimy automatycznie jeść częściej. Posiłki powinny być małe, więc istotna jest odpowiednio wybrana kaloryczność. 

Lista chorób, w których pomaga dieta jest o wiele więcej. Celiakia, Hashimoto, choroba Leśniowsiego – Crohna. Jeżeli chorujesz, ale nie chcesz być na diecie pudełkowej do końca życia, nie musisz. Wystarczy, że przez jakiś czas będziesz korzystał z takiej opcji. Nauczy Cię to regularności, dobierania odpowiednich składników, właściwego rozmiaru porcji oraz wykorzystywania właściwych składników.  Z czasem sam będziesz w stanie przygotowywać takie posiłki i jeżeli nie wyleczysz się z choroby, to na pewno złagodzisz jej przebieg. 

Materiały partnera

Przepisy
Author: Agata

Get Connected