Robot kuchenny Illumina firmy Russell Hobbs to urządzenie wielofunkcyjne, które zastąpi mikser, blender i tarki :) Potrafi bowiem siekać, rozdrabniać, kroić, ubijać i świetnie radzi sobie z kostkami lodu czy mrożonymi owocami. To mój kolejny pomocnik w kuchni firmy Russell Hobbs   :) Robot kuchenny Illumina Russell Hobbs Jest banalnie prosty w obsłudze, jedno pokrętło i kilka prędkości. Podświetlany pierścień w blenderze Illumina zmienia kolor przy 4 różnych prędkościach pracy urządzenia - każda prędkość służy do przetwarzania innego rodzaju potraw: - Prędkość 1: Krojenie w plasterki / Szatkowanie / Ścieranie - podświetlana na niebiesko - Prędkość 2: Ciasto / Śmietana - podświetlana na fioletowo - Prędkość 3: Mieszanie, robienie koktajli (z wykorzystaniem dzbanka) - podświetlana na zielono - Praca pulsacyjna (P): Siekanie / Rozdrabnianie/ kruszenie kostek lodu (z wykorzystaniem dzbanka) - podświetlana na czerwono Robot kuchenny Illumina Russell HobbsRobot kuchenny Illumina Russell Hobbs składa się z 2,3 litrowej misy, 1,5 litrowego kielicha/dzbanka, ostrza z powłoką tytanową, mieszadła, ubijacza i zestawu tarek. Robot kuchenny Illumina Russell Hobbs

Podróżując zawsze smakuję lokalnej kuchni. Będąc w Wietnamie koniecznie trzeba spróbować kawy (w końcu Wietnam jest drugim co do wielkości eksporterem kawy na świecie), która ma charakterystyczny, nieco czekoladowy smak. Tradycyjnie podaje się ją ze skondensowanym mlekiem i lodem. Kawa po wietnamsku jest bardzo słodka o zawiesistej konsystencji. Nie byłabym sobą, gdybym nie przywiozła sobie z podróży pamiątki, w tym wypadku kawy (w tym również słynnej kopi luwak, nazywanej "Weasel Coffee", choć co do jej autentyczności mam nieco wątpliwości ;)) i tradycyjnego zaparzacza - filtra phin. Kawę zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą i czeka, aż powoli spłynie do szklanki. Kawa po wietnamsku Nie mając zaparzacza "phin" możecie zaparzyć kawę za pomocą dripa (drippera). Kawa po wietnamsku

Jeśli dopiero teraz zastanawiacie się co podać na świąteczny stół, albo właśnie zorientowaliście się, że wypadałoby przynieść jakąś potrawę na rodzinne śniadanie - zerknijcie na nasz propozycje. To krótki przewodnik po wielkanocnych pysznościach. wielkanoc Deserowo w świątecznym klimacie proponujemy kolorowe babeczki z trawą  albo ekspresową babka pomarańczowa  . Jeśli nie macie ochoty i czasu na zbyt długie zabawy w kuchni, zamiast dekorować ciastka, upieczcie najzwyklejsze muffiny pomarańczowe. wielkanoc Na śniadanie dobrze sprawdzą się lekkie przekąski. Jajko lubi towarzystwo sera, więc toczcie bez wyrzutów te kolorowe kulki . Świetną alternatywą dla jarzynowej sałatki skąpanej w majonezie jest caprese. W wersji mini zrobi furorę:) wielkanoc

A może by tak jajko podać inaczej? Nie w majonezie albo z pieczarkami, tylko w stronę lekkości pójść. Gniazda z bułki i kiełków dopasowują się do wielkanocnego klimatu, będą i ozdobą i dobrą przekąską. Jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, niby małe, a mają więcej składników odżywczych, prawie wcale cholesterolu i nie uczulają. jajka przpiórcze Nie ma w niech szaleństwa, więc przygotować je może nawet ten, co ma dwie lewe kuchenne ręce. Pokrojenie bułki i wypełnienie jej kiełkami oraz jajkami, nie jest żadną sztuką, a efekt już być może:) Bliskich uda się zaskoczyć na pewno i sobie sprawić świąteczną przyjemność. jajka przepiórcze

Sernik jest ze mną w każde święta. Zimą dostaje suszonych owoców albo kajmaku, wiosną na plan pierwszy w nim wysuwa się orzeźwienie. Na tę Wielkanoc zaserwuję sernik z mango. Kolor ma żółty, jak kwietniowe żonkile. Przyjaźnie puszysty i kremowy może być śmiałą konkurencją dla równie serowej paschy. sernik mango Największy sekret sernik ma na spodzie. Pod serową warstwą kryje najpierw uprażone, a potem obtoczone w karmelu migdały. Kroi się wdzięcznie, a i przy pracy z nim nie ma problemu. Jedyną niespodzianką jest smak. Najlepszy:) sernik mango

Podczas ostatniego mojego pobytu w Berlinie, przyjaciółka zaprowadziła nas do miejsca, gdzie podają różne pieczone mięsa. Bez względu na rodzaj, każde jest długo pieczone w niskiej temperaturze, podawane na metalowych blaszkach wyłożonych pergaminem w towarzystwie różnych sosów i warzyw.   Kolejki były olbrzymie, podczas gdy na innych stoiskach pustki. Prostota która sprawia, że chce się jeszcze :) Pulled pork to właśnie tak przyrządzona wieprzowina, która doskonale nadaje się do kanapek, jako dodatek do makaronów czy sałatek. Mięso jest miękkie, rozpływające się w ustach. Łopatka wieprzowa wolno pieczona - pulled pork Ostatnio delektuję się kanapką z pieczoną łopatką, z rukolą, z musztardą gruszkową domowej roboty. Przygotowanie łopatki wieprzowej wolno pieczonej (pulled pork) jest proste, wymaga tylko czasu. Użyłam wolnowaru Russell Hobbs, ale możecie również upiec mięso w piekarniku. Łopatka wieprzowa wolno pieczona - pulled pork

Proponuję przedświąteczny detoks. Zanim zaczniecie piec te wszystkie słodkie mazurki i serniki, malować jajka albo trzeć chrzan, zróbcie pełen energii koktajl. Przyda się żołądkowi, przed którym ciężka perspektywa żurku i białej kiełbasy. Koktajlem rozpoczynam dzień, sprawdza się na rozbudzenie i postawienie na nogi, bo ciągle za krótkiej nocy. Ma w sobie moc pomarańczy z Sycylii i cierpkość grejpfruta. koktajl z cytrusów Pomarańcze do tego koktajlu trafiają w całości, napój jest więc gęsty i sycący. Zupełnie wystarczy na pierwsze śniadanie, nie ma co szukać wymówek, tylko trzeba cisnąć te owoce, niech oddadzą, wszystkie swe witaminy. To zdecydowany wiosenny energetyczny kop. 1-DSC_0709

Tarta cytrynowo-limonkowa powstała na bazie tego przepisu, który zmodyfikowałam tak, aby była bezglutenowa i bez cukru. W smaku jest nadal pyszna, znika równie szybko jak powstaje :) Jest wilgotna, maślana i mocno cytrusowa. Jeśli odstraszają Was skomplikowane przepisy, to ten przepisy jest wprost dla Was: łatwy i szybki. Może zagościć u Was na wielkanocnym stole. Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa Mąkę kokosową możesz zrobić samodzielnie (ja swoją dostałam od pana Andrzeja Ziółkowskiego -producenta olejów, mąka powstała jako "produkt uboczny"). Wystarczy, że dobrze wyciśniesz wiórki pozostałe po zrobieniu mleka kokosowego, rozłożysz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszysz w piekarniku w 80-100 stopniach przez 1,5 godziny (w trakcie zamieszaj). Wysuszone wiórki zmiksuj blenderem aż powstanie mąka kokosowa. Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa

Kaczka ze względu na sposób i proces chowu należy do najzdrowszych mięs drobiowych. Jest hodowana od XVI wieku, jednak przez ostatnie lata była nieco zapomniana. Teraz na szczęście wróciła na polskie stoły i bez trudu można ją kupić. Tradycyjnie piecze się ją w całości z jabłkami lub pomarańczami. W wersji szybszej (a równie smacznej!) proponuję Wam zrobić piersi z kaczki. Miękkie, z chrupiąca skórką, z lekko różowym wnętrzem. Do tego pomarańczowy, gęsty, skarmelizowany sos, który idealnie komponuje się z kaczką. To danie śmiało możecie zaserwować na wielkanocny obiad. Pierś z kaczki z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Wiosna niby stała w drzwiach, zaanonsowała  się przecież tulipanami i słońcem grzejącym coraz mocniej. Miałam z wiosną  wspólne weekendowe plany, umyte okna i pierwsze porządki na tarasie. Niedzielny poranek zaskoczył śniegiem, który zamiast nowych zasłon pojawił się na tych jeszcze wczoraj lśniących szybach. Marzec w garncu swoim pomieszał, jak lubi, szronu nie skąpi i chce, by jednak rękawiczki wyjąć z szafy. Otulam się więc kocem mocniej i spacerowe plany przekładam na później. Jest gorąca herbata, a do niej rozgrzewające placuszki z mąki amarantusa. Smakują orzechowo, słodko i leniwie. Drobna rączka córeczki sięga po kolejne kęsy, a ja dostrzegam, co znaczy szczęście. Bo nawet ta wiosna zimowa mi nie przeszkadza:) placuszki z mąki z amarantusa Amarantus ma swój czas, pojawia się na półkach w zwykłych sklepach. Å»elaza   w nim więcej niż w szpinaku, kochają go w obu Amerykach, w Południowej robią od wieków z niego tortille. Wprawdzie nie jest zbożem, ale mąka z niego pasuje i do ciast i do zagęszczania sosów albo zup. Dobry dla tych co na diecie, nie ma glutenu, łatwo się go trawi. Amarantus przedłuża świeżość dania, także zróbcie więcej placuszków i odgrzejcie na podwieczorek. U nas zabrakło, co spowodowało fontannę łez mojej księżniczki placuszki z mąki z amarantusa