Babeczki lubię, eksperymenty z nimi jeszcze bardziej. Wykorzystuję więc rozmaite okazje, by wymyślać kolejne kompozycje. Na wielkanocnym stole pojawią się soczysto zielone z kolorowymi jajkami i trawą:) Jajka są z cukru, trawa z kremu na bazie śmietany. Efekt ocenicie sami, ale skoro jada się oczami, to liczę, że przypadną Wam do gustu. Mi podobają się bardzo:)
Z babeczkami możecie eksperymentować sami, w sklepach jest sporo kolorowych świątecznych posypek, więc pole do popisu duże. Jajka mogą być czekoladowe, z nadzieniem. Ostatnio w swoim osiedlowym spożywczym widziałam pastelowe motylki, które dotąd kupowałam jedynie w Londynie. Usadzone na kremowej trawie wyglądają bardzo wiosennie:)
Składniki:
babeczki:
- 2,5 szklanki mÄ…ki
- łyżka kakao
- 100 g masła
-  szklanka maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka esencji waniliowej
W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko)
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- fix do ubijania śmietany
- odrobina zielonego barwnika w proszku
- tylka do robienia dekoracji #233Â
- 12 cukrowych lub czekoladowych jajek
- kolorowe posypki np. motylki
Śmietankę ubić z fixem, dodać mascaropone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.
Udekorowane babeczki przechowywać przed podaniem w chłodnym miejscu.
Jeśli nie macie tylki do dekoracji, możecie krem rozsmarować nożem na babeczce i udekorować jajkami oraz posypką.
5 komentarzy
karmel-itka says:
przecudnie wyglÄ…dajÄ…!
Anna says:
Super pomysł! Skąd bierzesz takie świetne pomysły? Ja ostatnio się inspiruję na wylistuj.pl
Sylwia says:
Anna, te babeczki wymyśliłam, jak zobaczyłam w sklepie kolorowe jajka:) Takie natchnienie:)
Ariel says:
Mojemu dziecku na pewno siÄ™ spodoba !
Sylwia says:
Super, można z dzieckiem robić, to dopiero frajda!