Babeczki lubię, eksperymenty z nimi jeszcze bardziej. Wykorzystuję więc rozmaite okazje, by wymyślać kolejne kompozycje. Na wielkanocnym stole pojawią się soczysto zielone z kolorowymi jajkami i trawą:) Jajka są z cukru, trawa z kremu na bazie śmietany. Efekt ocenicie sami, ale skoro jada się oczami, to liczę, że przypadną Wam do gustu. Mi podobają się bardzo:)

babeczki wielkanocneZ babeczkami możecie eksperymentować sami, w sklepach jest sporo kolorowych świątecznych posypek, więc pole do popisu duże. Jajka mogą być czekoladowe, z nadzieniem. Ostatnio w swoim osiedlowym spożywczym widziałam pastelowe motylki, które dotąd kupowałam jedynie w Londynie. Usadzone na kremowej trawie wyglądają bardzo wiosennie:)

babeczki wielkanocne

Składniki:

babeczki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 100 g masła
  •  szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka esencji waniliowej

W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do ubijania śmietany
  • odrobina zielonego barwnika w proszku
  • tylka do robienia dekoracji #233 
  • 12 cukrowych lub czekoladowych jajek
  • kolorowe posypki np. motylki

Śmietankę ubić z fixem, dodać mascaropone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.

babeczki wielkanocne

Udekorowane babeczki przechowywać przed podaniem w chłodnym miejscu.

Jeśli nie macie tylki do dekoracji, możecie krem rozsmarować nożem na babeczce i udekorować jajkami oraz posypką.


MuffinkiPolecamyPrzepisyWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy