Coraz lepsza sytuacja gospodarcza Polaków skłania do częstszego korzystania z usług wszelkich lokali gastronomicznych. Każdy z nas raz na jakiś czas lubi skosztować wyjątkowego jedzenia w ekskluzywnej restauracji, często też jesteśmy proszeni do rodziny bądź znajomych na kolację czy inną uroczystość. Miło nam, gdy widzimy elegancko przygotowany stół wraz z pięknym nakryciem i odpowiednio ułożoną zastawą oraz sztućcami. Jest to niejako symbol szacunku do nas, dlatego dobrze, byśmy także wykazali się tym samym. Jedną z możliwości jest właściwe odłożenie sztućców po posiłku. Jednak ciągle zbyt mało osób o tym wie i robi to prawidłowo. Poznajmy więc te najważniejsze zasady, byśmy mogli je stosować podczas wyjść do znajomych czy restauracji.

Prawidłowe ułożenie sztućców- savoir vivre na talerzu

Savoir vivre, z pewnością nie raz słyszałeś to francuskie określenie, jednak jeśli nadal czytasz ten tekst, to najprawdopodobniej nie zdawałeś sobie sprawy z tego, że zasady dobrego zachowania dotyczą także prawidłowego odkładania sztućców w trakcie oraz po skończonym jedzeniu. A tymczasem warto jest je znać i respektować, by czasem przez naszą niewiedzę nie popełnić gafy, nieświadomie sugerując iż danie nam nie smakowało, bądź też nie pozbawić się możliwości dokończenia posiłku po powrocie z toalety i zastania pustego stołu.

„Zasady savoir vivre dotyczące kwestii odkładania sztućców po jedzeniu mają na celu ułatwienie komunikacji niewerbalnej pomiędzy gościem a kelnerem, kucharzem bądź gospodarzem obiektu gastronomicznego. Lepiej je poznać, gdyż są coraz bardziej uznawane i wykorzystywane, a już w szczególności w prestiżowych restauracjach lub hotelach, bądź na spotkaniach towarzyskich czy biznesowych” -mówi nam Pan Dariusz z popularnejsz rzeszowskiej restauracji Patio – www.patio-rzeszow.pl/ w Grand Hotelu Rzeszów

Podstawowy elementem, który jest wykorzystywany w celu komunikacji przy stole jest tarcza zegara i kolejne godziny, a mianowicie umiejscowienie je na tarczy.

Jak odkładać sztućce- podstawowe zasady

Wiedza ta nie jest trudna do osiągnięcia. Wystarczy zapamiętać kilka kroków, by wiedzieć jak prawidłowo zachować się przy stole. Dzięki temu możesz porozumiewać się bez słów. Co ważne, zasady te są jednakowe na całym świecie, dlatego bez względu na to, w jakim miejscu się znajdujesz, będziesz mógł dawać wyraźne sygnały na temat posiłków- ich smaku, zakończenia jedzenia, problemów z obsługą i innych.

Pozycja wyjściowa

Jest to tradycyjne rozłożenie sztućców, które będą służyły do spożywania kolejnych dań. Najczęściej jest to widelec i łyżka po prawej oraz nóż po lewej stronie talerza. W zależności od rozpiętości menu, sztućców tych może być zdecydowanie więcej, natomiast ten podstawowy układ nie ulega zmianie.

Przerwa w jedzeniu

Jeśli z jakiegoś powodu chcemy zrobić sobie krótką przerwę w jedzeniu, sztućce należy oprzeć o brzegi talerza w taki sposób, by ostrze noża wsparte było na godzinie 4, zaś widełki widelca opierały się o talerz na wysokości godziny 8, przy czym końce na talerzu nie mogą się ze sobą stykać. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nie pobrudzimy obrusa oraz że kelner nie zabierze naszego talerza, gdy wyjdziemy do toalety.

Skończone jedzenie

Gdy skończyliśmy jeść i chcemy, by kelner bądź gospodarz zabrał nasz talerz, należy ułożyć sztućce równolegle do siebie, kładąc je na godzinie 17. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy na naszym talerzu pozostało jeszcze danie, zaś porcja okazała się dla nas za duża. Pamiętajmy jednak, że kelner może poczekać ze zbieraniem zastawy do momentu, aż wszystkie osoby siedzące przy stole nie skończą posiłku tak, by czuły się one w pełni komfortowo.

Danie mi smakowało

Jeśli kończąc posiłek, jednocześnie zakomunikować chcemy, iż danie bardzo nam smakowało, należy nóż i widelec położyć równolegle do siebie w pozycji godziny za piętnaście trzecia. Kelner dostając taki sygnał, z pewnością przekaże ten komplement właściwej osobie.

Danie mi nie smakowało

Gdy natomiast chcemy przekazać, iż danie nie do końca przypadło nam do gustu, wówczas należy włożyć ostrze noża pomiędzy widełki widelca, po czym tak złączone sztućce położyć na wysokości godziny 7 i 17.

Jak widzimy, zasady te są dziecinnie proste, natomiast warto je znać, by móc bez skrępowania i wstydu uczestniczyć w wykwintnej kolacji w restauracji bądź podczas ważnej uroczystości u znajomych czy rodziny.

Tekst: Materiał partnera.

Grafika: Materiał partnera. 

Przepisy
Author: Agata

Get Connected