Tarta cytrynowo-limonkowa powstała na bazie tego przepisu, który zmodyfikowałam tak, aby była bezglutenowa i bez cukru. W smaku jest nadal pyszna, znika równie szybko jak powstaje :)
Jest wilgotna, maślana i mocno cytrusowa. Jeśli odstraszają Was skomplikowane przepisy, to ten przepisy jest wprost dla Was: łatwy i szybki. Może zagościć u Was na wielkanocnym stole.
Mąkę kokosową możesz zrobić samodzielnie (ja swoją dostałam od pana Andrzeja Ziółkowskiego -producenta olejów, mąka powstała jako „produkt uboczny”). Wystarczy, że dobrze wyciśniesz wiórki pozostałe po zrobieniu mleka kokosowego, rozłożysz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszysz w piekarniku w 80-100 stopniach przez 1,5 godziny (w trakcie zamieszaj). Wysuszone wiórki zmiksuj blenderem aż powstanie mąka kokosowa.
Składniki (na ceramiczną formę do tarty o średnicy 22-26cm):
- 3 jaja
- 2/3 szklanki mąki kokosowej
- 3/3 szklanki ksylitolu
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 300ml śmietany 30 lub 36%
- 100g stopionego masła (lub oleju kokosowego)
- 120g ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do tarty nasmaruj cienko masłem.
- Zetrzyj skórkę z limonki i cytryny oraz wyciśnij z obu sok.
- Jajka ubij mikserem, dodaj stopniowo mąkę i dalej ubijaj z kolejnymi składnikami: ksylitol, masło, skórka i sok z cytryny, limonki, śmietana.
- Masa będzie dość płynna, taka właśnie ma być. Przelej masę do formy i piecz ok 40 min, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
- Tartę zostaw do przestygnięcia przez ok. 20 minut. Następnie przyłóż duży talerz i odwróć formę.
- Tartę cytrynowo-limonkową udekoruj skórką startą z limonki i płatkami kokosowymi.
1 Response
foodmania says:
świetny kawałek ciacha!