To najlepsze ciasto cytrynowe, jakie jadłam. Nie ma nic wspólnego z tartą, poza nazwą :) Bill Granger tak jednak nazwał to ciasto, pomimo, że w tej tarcie nie ma ciasta. Tarta cytrynowa jest mocno aromatyczna o nieco maślanym smaku.
Składniki (na 8 porcji):
- 3 jajka
- 75g mąki (pół szklanki)
- 300ml śmietany 30%
- 230g cukru pudru (wystarczy dać 150g)
- 100g stopionego masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
na wierzch:
- łyżeczka cukru pudru
- 50ml śmietany kremówki
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Tortownicę (lub formę do tarty) o średnicy 20-24cm nasmaruj cienko masłem.
Jajka ubij mikserem dodając stopniowo mąkę i dalej ubijaj z kolejnymi składnikami: cukier, masło, skórka i sok z cytryny, śmietana.
Masa będzie dość płynna, taka właśnie ma być. Przelej masę do formy i piecz ok 40 min, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Tartę zostaw do przestygnięcia przez ok. 20 minut. Następnie przyłóż duży talerz i odwróć formę.
Tartę cytrynową podawaj posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Najlepsze dania Billa”.
3 komentarze
Arturczak says:
Potwierdzam, na gorące dni cytrynowo-maślana tarta to poezja…
Zamojski says:
Moja tarta wyszła mazista, jak nie dopieczona. chociaż robiona zgodnie z przepisem. Gdzie był błąd.
Agata says:
Może za krótko pieczona? Lub może były duże jajka i wówczas za mało mąki. Lub bardzo soczyste i duże cytryny. To jedyne co przychodzi mi na myśl.