Tarta cytrynowa

To najlepsze ciasto cytrynowe, jakie jadłam. Nie ma nic wspólnego z tartą, poza nazwą :) Bill Granger tak jednak nazwał to ciasto, pomimo, że w tej tarcie nie ma ciasta. Tarta cytrynowa jest mocno aromatyczna o nieco maślanym smaku.

tarta cytrynowa

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 3 jajka
  • 75g mÄ…ki (pół szklanki)
  • 300ml Å›mietany 30%
  • 230g cukru pudru (wystarczy dać 150g)
  • 100g stopionego masÅ‚a
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z dwóch cytryn

na wierzch:

  • Å‚yżeczka cukru pudru
  • 50ml Å›mietany kremówki

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Tortownicę (lub formę do tarty) o średnicy 20-24cm nasmaruj cienko masłem.

Jajka ubij mikserem dodając stopniowo mąkę i dalej ubijaj z kolejnymi składnikami: cukier, masło, skórka i sok z cytryny, śmietana.

Masa będzie dość płynna, taka właśnie ma być. Przelej masę do formy i piecz ok 40 min, aż wierzch delikatnie się zarumieni.

Tartę zostaw do przestygnięcia przez ok. 20 minut. Następnie przyłóż duży talerz i odwróć formę.

Tartę cytrynową podawaj posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietaną.

tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Najlepsze dania Billa”.

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

      • Agata says:

        Może za krótko pieczona? Lub może były duże jajka i wówczas za mało mąki. Lub bardzo soczyste i duże cytryny. To jedyne co przychodzi mi na myśl.