![Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa](http://www.kuchniawformie.pl/wp-content/uploads/2015/02/MG_8994-kopia.jpg)
Pamiętam z dzieciństwa smak pomarańczowych babeczek, które rodzice przywozili co roku z Francji. Pachniały obłędnie, były wilgotne i miały piękny kolor. Każda była osobno starannie zapakowana i największą frajdą było ich odpakowanie, aby poczuć TEN aromat (byłam wtedy niejadkiem, więc moja uczta na tym etapie mogła się zakończyć ;)). Dziś znam chyba już ich sekret, znalazłam podpowiedź u Davida Lebovitza w książce „Moja kuchnia w Paryżu”. Wystarczy utrzeć cukier (w moim przypadku ksylitol) z dużą ilością skórki pomarańczowej na pomarańczową masę, dodać do ciasta i czekać, aż zadzieje się cud, czyli zacznie wydobywać się zapach z piekarnika :)
Przepis na ciasto pomarańczowe nieco różni się od oryginały, zrezygnowałam m.in. z lukru, następnym razem zamiast niego obleję delikatnie ciasto gorzką czekoladą :) Następny, razem, czyli już za kilka dni. To ciasto uzależnia ;)
Ciasto pomarańczowe robi się bardzo szybko, bez użycia miksera. Równie szybko znika :) U mnie z niewiadomych przyczyn temperatura w piekarniku została nastawiona na 210 stopni (a nie 180!), dlatego wierzch jest nieco chrupiący, ale kto by się tym przejmował ;) Smak idealny :)
Składniki:
- 3 pomarańcze (będziesz potrzebować tylko skórkę)
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli używacie cukier, dajcie cukier)
- 230g mąki (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskie
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 85g masła
Sposób przygotowania (na keksówkę o długości 23 cm):
- Rozpuść masło.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka gór-dół bez termoobiegu)
- Pomarańcze porządnie wyszoruj (ja myję płynem do naczyń, sposób podpatrzony u Piotra Kucharskiego) i obierz skórkę obieraczką do jarzyn (innymi sposobami, np. tarką lub obieraczką do cytrusów, wyjdzie jej za mało.
- W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujący moment – cukier ma intensywny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Można go używać do innych ciast, jako naturalny aromat. Skórki z cytrusów daję często, ale w utartej postaci są dużo bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie zaprzyjaźnię się z ta wersją :)
- W jednej misce wymieszaj sypkie składniki (pomarańczowy cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i rozpuszczone letnie masło). Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko (ale niezbyt długo) aż masa będzie gładka.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do keksówki.
- Piecz 35-40 minut. Po upieczenie pozostaw w blaszce na 10 minut, po czym wyciągnij i studź na metalowej kratce.
- Przed podaniem możesz oblać ciasto pomarańczowe lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem pomarańczowym – 1,5 łyżki i 1 łyżeczki likieru pomarańczowego) lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Cukier pomarańczowy będzie też idealny do brioszki (brioche).
Ciasto można upiec w mniejszych foremkach, wyszło mi 5 mini keksówek. Idealne do obdarowania bliskich :)
4 komentarze
gin says:
Musiało pachnieć obłędnie! :)
przepisy.com says:
a taką skórkę utartą z cukrem to długo można przechowywać i gdzie: słoik, lodówka, spiżarka, pudełko ??
pozdr
Bartek
Agata says:
Bartek, zużywam na bieżąco. Ma mokrą konsystencję, więc raczej słoik i lodówka
przepisy.com says:
oks. dzieki . wlasnie dostałem pare kilku z sycylii i sie zastanawiałem jak nie zmarnowac skórki ;)