Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Pamiętam z dzieciństwa smak pomarańczowych babeczek, które rodzice przywozili co roku z Francji. Pachniały obłędnie, były wilgotne i miały piękny kolor. Każda była osobno starannie zapakowana i największą frajdą było ich odpakowanie, aby poczuć TEN aromat (byłam wtedy niejadkiem, więc moja uczta na tym etapie mogła się zakończyć ;)). Dziś znam chyba już ich sekret, znalazłam podpowiedź u Davida Lebovitza w książce „Moja kuchnia w Paryżu”. Wystarczy utrzeć cukier (w moim przypadku ksylitol) z dużą ilością skórki pomarańczowej na pomarańczową masę, dodać do ciasta i czekać, aż zadzieje się cud, czyli zacznie wydobywać się zapach z piekarnika :)

Przepis na ciasto pomarańczowe nieco różni się od oryginały, zrezygnowałam m.in. z lukru, następnym razem zamiast niego obleję delikatnie ciasto gorzką czekoladą :) Następny, razem, czyli już za kilka dni. To ciasto uzależnia ;)

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe robi się bardzo szybko, bez użycia miksera. Równie szybko znika :) U mnie z niewiadomych przyczyn temperatura w piekarniku została nastawiona na 210 stopni (a nie 180!), dlatego wierzch jest nieco chrupiący, ale kto by się tym przejmował ;) Smak idealny :)

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Składniki:

  • 3 pomarańcze (będziesz potrzebować tylko skórkę)
  • 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli używacie cukier, dajcie cukier)
  • 230g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskie
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 85g masła

Sposób przygotowania (na keksówkę o długości 23 cm):

  1. Rozpuść masło.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka gór-dół bez termoobiegu)
  3. Pomarańcze porządnie wyszoruj (ja myję płynem do naczyń, sposób podpatrzony u Piotra Kucharskiego) i obierz skórkę obieraczką do jarzyn (innymi sposobami, np. tarką lub obieraczką do cytrusów, wyjdzie jej za mało.
  4. W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujący moment – cukier ma intensywny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Można go używać do innych ciast, jako naturalny aromat. Skórki z cytrusów daję często, ale w utartej postaci są dużo bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie zaprzyjaźnię się z ta wersją :)
  5. W jednej misce wymieszaj sypkie składniki (pomarańczowy cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i rozpuszczone letnie masło). Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko (ale niezbyt długo) aż masa będzie gładka.
  6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do keksówki.
  7. Piecz 35-40 minut. Po upieczenie pozostaw w blaszce na 10 minut, po czym wyciągnij i studź na metalowej kratce.
  8. Przed podaniem możesz oblać ciasto pomarańczowe lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem pomarańczowym – 1,5 łyżki i 1 łyżeczki likieru pomarańczowego) lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Cukier pomarańczowy będzie też idealny do brioszki (brioche).

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa


Boże NarodzenieCiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze