Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

PamiÄ™tam z dzieciÅ„stwa smak pomaraÅ„czowych babeczek, które rodzice przywozili co roku z Francji. PachniaÅ‚y obÅ‚Ä™dnie, byÅ‚y wilgotne i miaÅ‚y piÄ™kny kolor. Każda byÅ‚a osobno starannie zapakowana i najwiÄ™kszÄ… frajdÄ… byÅ‚o ich odpakowanie, aby poczuć TEN aromat (byÅ‚am wtedy niejadkiem, wiÄ™c moja uczta na tym etapie mogÅ‚a siÄ™ zakoÅ„czyć ;)). DziÅ› znam chyba już ich sekret, znalazÅ‚am podpowiedź u Davida Lebovitza w książce „Moja kuchnia w Paryżu”. Wystarczy utrzeć cukier (w moim przypadku ksylitol) z dużą iloÅ›ciÄ… skórki pomaraÅ„czowej na pomaraÅ„czowÄ… masÄ™, dodać do ciasta i czekać, aż zadzieje siÄ™ cud, czyli zacznie wydobywać siÄ™ zapach z piekarnika :)

Przepis na ciasto pomarańczowe nieco różni się od oryginały, zrezygnowałam m.in. z lukru, następnym razem zamiast niego obleję delikatnie ciasto gorzką czekoladą :) Następny, razem, czyli już za kilka dni. To ciasto uzależnia ;)

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe robi się bardzo szybko, bez użycia miksera. Równie szybko znika :) U mnie z niewiadomych przyczyn temperatura w piekarniku została nastawiona na 210 stopni (a nie 180!), dlatego wierzch jest nieco chrupiący, ale kto by się tym przejmował ;) Smak idealny :)

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Składniki:

  • 3 pomaraÅ„cze (bÄ™dziesz potrzebować tylko skórkÄ™)
  • 3/4 szklanki ksylitolu (jeÅ›li używacie cukier, dajcie cukier)
  • 230g mÄ…ki (1,5 szklanki)
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 Å‚yżeczki soli morskie
  • 1/2 szklanki kwaÅ›nej Å›mietany
  • 3 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 85g masÅ‚a

Sposób przygotowania (na keksówkę o długości 23 cm):

  1. Rozpuść masło.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka gór-dół bez termoobiegu)
  3. Pomarańcze porządnie wyszoruj (ja myję płynem do naczyń, sposób podpatrzony u Piotra Kucharskiego) i obierz skórkę obieraczką do jarzyn (innymi sposobami, np. tarką lub obieraczką do cytrusów, wyjdzie jej za mało.
  4. W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujÄ…cy moment – cukier ma intensywny pomaraÅ„czowy kolor i mocny aromat. Można go używać do innych ciast, jako naturalny aromat. Skórki z cytrusów dajÄ™ czÄ™sto, ale w utartej postaci sÄ… dużo bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie zaprzyjaźniÄ™ siÄ™ z ta wersjÄ… :)
  5. W jednej misce wymieszaj sypkie składniki (pomarańczowy cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i rozpuszczone letnie masło). Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko (ale niezbyt długo) aż masa będzie gładka.
  6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do keksówki.
  7. Piecz 35-40 minut. Po upieczenie pozostaw w blaszce na 10 minut, po czym wyciągnij i studź na metalowej kratce.
  8. Przed podaniem możesz oblać ciasto pomaraÅ„czowe lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem pomaraÅ„czowym – 1,5 Å‚yżki i 1 Å‚yżeczki likieru pomaraÅ„czowego) lub rozpuszczonÄ… gorzkÄ… czekoladÄ….

Cukier pomarańczowy będzie też idealny do brioszki (brioche).

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto pomarańczowe, babka pomarańczowa

Ciasto można upiec w mniejszych foremkach, wyszło mi 5 mini keksówek. Idealne do obdarowania bliskich :)

Ciasto pomarańczowe

 


Boże NarodzenieCiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze