
PamiÄ™tam z dzieciÅ„stwa smak pomaraÅ„czowych babeczek, które rodzice przywozili co roku z Francji. PachniaÅ‚y obłędnie, byÅ‚y wilgotne i miaÅ‚y piÄ™kny kolor. Każda byÅ‚a osobno starannie zapakowana i najwiÄ™kszÄ… frajdÄ… byÅ‚o ich odpakowanie, aby poczuć TEN aromat (byÅ‚am wtedy niejadkiem, wiÄ™c moja uczta na tym etapie mogÅ‚a siÄ™ zakoÅ„czyć ;)). DziÅ› znam chyba już ich sekret, znalazÅ‚am podpowiedź u Davida Lebovitza w książce „Moja kuchnia w Paryżu”. Wystarczy utrzeć cukier (w moim przypadku ksylitol) z dużą iloÅ›ciÄ… skórki pomaraÅ„czowej na pomaraÅ„czowÄ… masÄ™, dodać do ciasta i czekać, aż zadzieje siÄ™ cud, czyli zacznie wydobywać siÄ™ zapach z piekarnika :)
Przepis na ciasto pomarańczowe nieco różni się od oryginały, zrezygnowałam m.in. z lukru, następnym razem zamiast niego obleję delikatnie ciasto gorzką czekoladą :) Następny, razem, czyli już za kilka dni. To ciasto uzależnia ;)
Ciasto pomarańczowe robi się bardzo szybko, bez użycia miksera. Równie szybko znika :) U mnie z niewiadomych przyczyn temperatura w piekarniku została nastawiona na 210 stopni (a nie 180!), dlatego wierzch jest nieco chrupiący, ale kto by się tym przejmował ;) Smak idealny :)
Składniki:
- 3 pomarańcze (będziesz potrzebować tylko skórkę)
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli używacie cukier, dajcie cukier)
- 230g mÄ…ki (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskie
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 85g masła
Sposób przygotowania (na keksówkę o długości 23 cm):
- Rozpuść masło.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzałka gór-dół bez termoobiegu)
- Pomarańcze porządnie wyszoruj (ja myję płynem do naczyń, sposób podpatrzony u Piotra Kucharskiego) i obierz skórkę obieraczką do jarzyn (innymi sposobami, np. tarką lub obieraczką do cytrusów, wyjdzie jej za mało.
- W malakserze rozdrobnij skórki z ksylitolem/ cukrem. To najbardziej zaskakujÄ…cy moment – cukier ma intensywny pomaraÅ„czowy kolor i mocny aromat. Można go używać do innych ciast, jako naturalny aromat. Skórki z cytrusów dajÄ™ czÄ™sto, ale w utartej postaci sÄ… dużo bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie zaprzyjaźniÄ™ siÄ™ z ta wersjÄ… :)
- W jednej misce wymieszaj sypkie składniki (pomarańczowy cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i rozpuszczone letnie masło). Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko (ale niezbyt długo) aż masa będzie gładka.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do keksówki.
- Piecz 35-40 minut. Po upieczenie pozostaw w blaszce na 10 minut, po czym wyciągnij i studź na metalowej kratce.
- Przed podaniem możesz oblać ciasto pomaraÅ„czowe lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem pomaraÅ„czowym – 1,5 Å‚yżki i 1 Å‚yżeczki likieru pomaraÅ„czowego) lub rozpuszczonÄ… gorzkÄ… czekoladÄ….
Cukier pomarańczowy będzie też idealny do brioszki (brioche).
Ciasto można upiec w mniejszych foremkach, wyszło mi 5 mini keksówek. Idealne do obdarowania bliskich :)
4 komentarze
gin says:
Musiało pachnieć obłędnie! :)
przepisy.com says:
a taką skórkę utartą z cukrem to długo można przechowywać i gdzie: słoik, lodówka, spiżarka, pudełko ??
pozdr
Bartek
Agata says:
Bartek, zużywam na bieżąco. Ma mokrą konsystencję, więc raczej słoik i lodówka
przepisy.com says:
oks. dzieki . wlasnie dostałem pare kilku z sycylii i sie zastanawiałem jak nie zmarnowac skórki ;)