Mini caprese - pomysł na przekąski na imprezę

Caprese cieszy oko bez względu na wszystko, kontrast czerwieni pomidora, białej mozzarelli i zielonej bazylii zawsze kojarzy się ze słonecznym latem, a smak oliwy przywołuje wspomnienia z pobytu we Włoszech.

Tym razem w nowej, miniaturowej odsłonie, idealnej na jeden kęs.

Mini caprese - pomysł na przekąski na imprezę

To kolejny przepis w ramach akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli. Sól jest tu całkowicie zbędna – oliwa i bazylia wystarczająco dobrze ją tu zastępują.   Tym sposobem możecie mieć zarówno wizualnie ładną, jak i zdrową przekąskę :) Więcej naszych przepisów a ramach akcji, znajdziecie tutaj.

Mini caprese - pomysł na przekąski na imprezęSkładniki:

  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie kulek mini mozzarelli
  • bazylia (jak dobrze, że rośnie na balkonie :) )
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj, osusz i zetnij górę. Małą łyżeczką wydrąż miąższ.
  2. Kulki mozzarelli przekrój na pół.
  3. Do pomidorków włóż po listku bazylii, wlej po kropli octu balsamicznego.
  4. Włóż połówki kulek mozzarelli i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Całość skrop oliwą.

Mini caprese - pomysł na przekąski na imprezę

Pomysł podpatrzony w internecie i zaadaptowany w kilka chwil ;) Idealna przekąska na imprezę.


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze