Ten kto choć raz miał okazję pracować w restauracji, barze, kawiarni lub fast foodzie – wie, że praca w gastronomii – choć na pozór łatwa, wcale taka nie jest. Pracując jako kelner, kucharz, pomoc kucharza, bądź jako osoba odpowiedzialna na obsługę klienta, można dość szybko przekonać się, że praca w gastronomii jest ciężka.

Ciągły kontakt z ludźmi, pośpiech, napięta atmosfera oraz spełnienie wygórowanych wymagań klientów z uśmiechem na ustach i pogodnym nastawieniem, to nie lada wyzwanie. Musimy wykazać się kreatywnością, zaangażowaniem, często także siłą fizyczną. Wykonywana praca może jednak przynosić satysfakcję i wyraźny zysk.

Zalety pracy w gastronomii

Branża gastronomiczna przez wiele osób postrzegana jest jako sposób na szybki i łatwy zarobek. Jest to jednak mylne przeświadczenie. W gastronomi należy zadbać o każdy najmniejszy szczegół – od zakupu odpowiedniej jakości produktów, aż po podanie wyśmienicie przygotowanej potrawy. Wbrew pozorom praca w gastronomii pozwala zdobyć nam cenne doświadczenie np. w kontaktach z klientami, bądź w przygotowaniu różnych potraw. Oczywiście zalety uzależnione są od zajmowanego przez nas stanowiska.

Praca jako kucharz pozwala na ciągłe doskonalenie swoich technik gotowania. Nowych umiejętności uczymy się od reszty zespołu kuchni. Ile zatem ludzi – tyle może być technik przygotowania nawet najbardziej banalnej potrawy. Oprócz tego mamy okazję do poznawania nowych przepisów kulinarnych i ewentualnego ich doskonalenia. W przypadku osób zajmujących się kontaktami z klientami – można liczyć na napiwki.

Pracując w gastronomii szybko przekonasz się o tych wadach

Będąc pasjonatom gotowania i szukając zatrudnienia jako kucharz, trzeba liczyć się z ciężkością tego zawodu. Osoby pracujące w gastronomii często narzekają na pracę stojącą, w której rzadko kiedy znajduje się czas na siedzenie. Nie ma zatem znaczenia, czy zajmujesz się przygotowaniem potraw lub obsługą klientów na sali – stanowczą większość dnia (jeżeli nie cały dzień) będziesz stać na nogach i często zmagać się także z niezbyt miłymi klientami.

Do wad należą także godziny pracy. Świątek, piątek i niedziela – a Ty musisz wstawać rano do pracy, zamiast dłużej pospać. To właśnie w święta i niedziele restauracje przyjmują najwięcej klientów, którzy pragną zjeść wspólny posiłek poza domem. Praca w kuchni to zatem zatrudnienie na cały etat – zazwyczaj 5-6 dni w tygodniu – często po 10, a nawet 12 godzin. Jak pewnie zauważyłaś same godziny otwarcia lokali gastronomicznych są różne, dlatego czas pracy obejmuje różne godziny.

Mimo, że praca w kuchni jest dość wymagająca i trudna, może nam przynosić satysfakcję – pod warunkiem, że gotowanie to nasza pasja.

Grafika: www.freepik.com

Tekst: Materiały partnera

Przepisy
Author: Agata

Get Connected