Mleko kokosowe (wege)

Ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy wegańskie: bez jaj, mleka krowiego i mięsa. Mam bowiem w rodzinie wegankę. do której nawyków żywieniowych próbuję się dostosować :) Pojawiają się więc w moje głowie pytania, czym zastąpić choćby mleko. Można użyć mleka sojowego, pod warunkiem, że się je ma i że się je lubi ;)

Dlatego zrobiłam mleko kokosowe, które jest dużo smaczniejsze. Wykorzystałam je m.in. do zrobienia masy budyniowej do tortu wegańskiego . Smak kokosu jest bardzo wyczuwalny, dlatego mleko kokosowe idealnie pasuje do owsianki, kaszy jaglanej czy gotowanego ryżu. To również smaczny dodatek do drinków.

Mleko kokosowe (wege)

Składniki (na prawie litr mleka):

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe zalej 1,5 szklanki ciepłej wody i odstaw na noc.
  2. Dolej resztę wody i wszystko zmiksuj blenderem.
  3. Sitko wyłóż gazą i przecedź mleko, odciskając mocno gazę.
  4. Mleko kokosowe trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.

 

Mleko kokosowe (wege)


NapojePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

    • Agata says:

      Na pewno będzie pyszna!
      Jeśli po staniu w lodówce mleko Ci się oddzieli, nie wpadaj w panikę – to normalny efekt ;) wystarczy tylko wstrząsnąć/ zamieszać i wszystko wraca do normy.