Wegańska tarta czekoladowa

Ta tarta jest bez mleka, bez glutenu i bez cukru. Za to jest niesamowicie pyszna, z miękkim, rozpływającym się w ustach ganache. Kombinacja gorzkiego kakao, gorzkiej czekolady i kokosu (wiórków, oleju i śmietanki) gwarantuje niezapomniany smak. I wyrafinowany, pomimo kilku składników. Prostota dodaje tu elegancji, dlatego nie dawajcie proszę zbyt dużo dodatków, nie dekorujcie jej obficie. Nieduży kawałek tarty czekoladowej jest idealny do kawy. Na samą myśl mam ochotę na powtórkę!

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)

 

Do zrobienia tej tarty zainspirowaÅ‚ mnie przepis Australijki Sarah Wilson  z książki „I quit sugar – the chocolate cookbook” (polecam tÄ™ pozycjÄ™). SkÅ‚adniki zmieniÅ‚am odpowiednio do tego, co używam i posiadam zawsze w domu. Proporcje dostosowaÅ‚am tak, aby nic nie zostawaÅ‚o i nie byÅ‚o potrzeby rozpoczynania kolejnej czekolady. DziÄ™ki temu tartÄ™ tÄ™ mogÄ™ zrobić zawsze, gdy najdzie mnie ochota lub spodziewam siÄ™ goÅ›ci, tak jak byÅ‚o w tym przypadku

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)Składniki (na 12 porcji, na tartę o średnicy ok. 24 cm):

na ciasto:

  • 140g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 Å‚yżka gorzkiego kakao
  • 1 Å‚yżka syropu z agawy

na ganache:

  • 200g gorzkiej czekolady o zawartoÅ›ci kakao 70%
  • 250-300ml Å›mietanki kokosowej (aby otrzymać Å›mietankÄ™ kokosowÄ…, wystarczy puszkÄ™ mleka kokosowego wstawić na dobÄ™ do lodówki, wówczas wydzieli siÄ™ biaÅ‚a masa – to jest wÅ‚aÅ›nie ta Å›mietanka. WodÄ™ kokosowÄ… wykorzystajcie do zrobienia dowolnego koktajlu – super komponuje siÄ™ z jagodami)
  • 1 Å‚yżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Powstałą masą wylep formę do tarty (o średnicy 24cm). Piecz ok. 20-25 minut. Ostudź.
  3. W rondlu podgrzej śmietankę kokosową z syropem z agawy. Odłóż 3 łyżki do miseczki na później.
  4. Pokrój czekoladę i dodaj do gorącej śmietanki kokosowej, zamieszaj. Jeśli zrobią się grudki, nie przejmuj się, dodaj odłożone 3 łyżki śmietanki kokosowej, masa będzie gładka.
  5. Ostudź trochę ganache i potem wylej na podpieczony zimny spód.
  6. Wstaw ciasto do lodówki na ok.2 godziny. Wierzch ozdób malinami lub płatkami kokosowymi.
  7. Tartę czekoladowa trzymaj w lodówce

 

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    16 komentarzy

  1. Milena says:

    Próbuję robić tę tartę i już drugie podejście na spód i mi się on w ogóle kupy nie trzyma
    (Nie dałam agawy, ale to chyba nie powinien być problem..?!)

    • Agata says:

      Agawa na pewno nie jest tu przyczyną, do ciasta od jakiegoś czasu daję ksylitol, gdyż wyeliminowałam syrop z agawy ze swojej kuchni całkowicie.
      Jeśli problem jest z ciastem:
      – jeÅ›li ciasto jest zbyt sypkie, dodaj wiÄ™cej oleju kokosowego
      – jeÅ›li ciasto jest zbyt mokre, daj wiÄ™cej wiórek
      – czasem dajÄ™ do ciasta zmiksowane, wczeÅ›niej namoczone daktyle, które dobrze wiążą caÅ‚ość

      Mam nadzieję, że uda Ci się dopracować spód, robię wg przepisu i jest jak na zdjęciach.
      Trzymam kciuki!

    • Agata says:

      Jeśli tarta ma być wegańska, to raczej trudno zastąpić śmietankę kokosową. Można ew. zrobić mus, czyli ubić aquafabę i wymieszać z czekoladą.
      W wersji wegetariańskiej można dać śmietanę kremówkę.

  2. Katarzyna says:

    W czekoladzie, nawet 70% jest cukier. Jak zmodyfikować ilość pozostałych składników, by w przepisie uniknąć cukru?

  3. Ewelina says:

    Witam, czy mogę śmietankę kokosową zastąpić kremówką??? Jeśli tak to w jakiej ilości, dać tyle samo co kokosowej? Pozdrawiam