Jeśli dopiero teraz zastanawiacie się co podać na świąteczny stół, albo właśnie zorientowaliście się, że wypadałoby przynieść jakąś potrawę na rodzinne śniadanie – zerknijcie na nasz propozycje. To krótki przewodnik po wielkanocnych pysznościach.
Deserowo w świątecznym klimacie proponujemy kolorowe babeczki z trawą albo ekspresową babka pomarańczowa . Jeśli nie macie ochoty i czasu na zbyt długie zabawy w kuchni, zamiast dekorować ciastka, upieczcie najzwyklejsze muffiny pomarańczowe.
Na śniadanie dobrze sprawdzą się lekkie przekąski. Jajko lubi towarzystwo sera, więc toczcie bez wyrzutów te kolorowe kulki . Świetną alternatywą dla jarzynowej sałatki skąpanej w majonezie jest caprese. W wersji mini zrobi furorę:)
Jeśli lubicie ryby, to tatar z łososia będzie Waszym świątecznym must have. Godnie zaprezentuje się też gravlax. z imbirem, w końcu zimowa zapowiada się Wielkanoc, więc rozgrzanie się przyda:)
Danie główne proponujemy w dwóch wersjach: mięsnej i wegańskiej. Wołowina po burgundzku to klasyk, wcale nie trudny do zrobienia, więc warto zaryzykować. Pieczeń z fasoli zachwyca aromatem ziół i syci energią orzechów. Posmakuje nawet tym, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia.
Więcej wielkanocnych inspiracji znajdziecie tutaj