Zapachniał w końcu bez i skusił do porannej kawy osładzanej promieniami słońca. Już można łapać energię od natury, czerpać siłę ze spaceru po parku i cieszyć się długim, ciepłym dniem. To najcudowniejszy czas w roku, soczystości owoców, warzyw i kwiatów układanych w balkonowych doniczkach.

Mam moment, by być trendy i wcielić w swoje kulinarne życie sugestie smakowe, które są do obowiązkowego wykorzystania w 2017 roku. Tak na podstawie badań orzekli fachowcy od jedzeniowego marketingu, a ja wybieram z długiej listy, to co mi najbardziej pasuje. Wake+cake, czyli ciasto na śniadanie to ma być hit w tym sezonie, ja  jestem zdecydowanie na tak, szczególnie teraz, gdy poranek zaczyna się wcześniej i daje szasnę na delektowanie.

Do rozpoczęcia dnia na słodko dorzucam jeszcze modę powoli przemijającą na ciasto bezglutenowe. Zamieniając mąkę pszenną na na gryczaną, dodaję odwagi, tym co nie wierzą, że nie będzie smakowało zanadto gryką. Jest słodko, dobrze i tak akurat na początek dnia.

Składniki:

na formÄ™ 18-20 cm

  • szklanka mÄ…ki gryczanej
  • pół szklanki ksylitolu lub cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju
  • 3 jabÅ‚ka lub gruszki albo 1,5 szklanki sezonowych owoców
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • Å‚yżeczka cynamonu
  • Å‚yżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Jajka wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii, a w drugiej misce wymieszać mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia cynamonem. JabÅ‚ka obrać i pokroić w kostkÄ™. PoÅ‚Ä…czyć zawartość obu misek i zmiksować lub energicznie wymieszać. Na koÅ„cu dodać jabÅ‚ka. FormÄ™ do pieczenia wysmarować olejem i przeÅ‚ożyć do niej ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 45-50 minut – do suchego patyczka. CiepÅ‚e posypać cukrem pudrem.

Ciasto świetne będzie też z truskawami lub malinami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    30 komentarzy

  1. Pingback: #Gastroblog miesiÄ…ca - maj 5/2017 | Managero.pl

  2. Aga says:

    Wspaniale nareszcie placek bezglutenowy który cudownie wychodzi i smakuje! Dziękuje! (ja zrobiłam z rabarbarem i truskawkami)

  3. Asia says:

    WÅ‚aÅ›nie siÄ™ piecze – ale widzÄ™ już po proporcjach, że szklanka mÄ…ki gryczanej na tyle oleju i dwa jajka to za dużo, chyba że ktoÅ› ma mega soczyste owoce w cieÅ›cie… Hm, no nic zobaczymy jak wyjdzie z piekarnika.

  4. Kasia says:

    Upiekłam i wyszło takie jak na zdjęciu, a smakuje wyśmienicie.
    Nie ma informacji o cukrze, więc dałam do jajek, później dodałam olej.
    Dziękuję za przepis

    • Sylwia says:

      Nie ma mleka.Z podanych składników wychodzi dość wilgotne ciasto. Jabłka puszczają sok.

  5. monia says:

    nie daÅ‚am cukru bo nie mam w domu. musiaÅ‚am dodać mleko, bo masa byÅ‚a za gÄ™sta. do ciasta dorzuciÅ‚am przyprawÄ™ do piernika i kakao na na wierzch wrzuciÅ‚am masÅ‚o orzechowe – taki mix wszystkie co byÅ‚o pod rÄ™kÄ… ;) piecze siÄ™ i mam nadziejÄ™, że bez cukru da siÄ™ zjeść. a jak nie to kupiÄ™ sÅ‚odzik i zrobiÄ™ polewÄ™ ;)

  6. Ania says:

    WidzÄ™, że nie tylko u mnie wyszÅ‚a taka konsystencja..bardziej grudki niż gÅ‚adka masa. No nic, w każdym razie wsadziÅ‚am je do piekarnika choć nie wyglÄ…da na to, aby z tego powstaÅ‚o „ciasto”. Przekonamy siÄ™ za ok 50 min. ;)

    • Sylwia says:

      Sprawdzę przy okazji ten przepis ponownie, ale podałam proporcje, z których piekłam. Jestem ciekawa, jak wyszło u Ciebie, Pozdrawiam sylwia

  7. Kalina says:

    U mnie ciasto wyszÅ‚o super… aż siÄ™ zdziwiÅ‚am jak urosÅ‚o…. polecam na pewno to zdrowa opcja … ja dodaÅ‚am rozpuszczony olej kokosowy.
    Następnym razem podwoje składniki, bo wyszło małe i zniknęło od razu.

    • Agata says:

      Cukier wymieszaj z mąką. Na 1 szklankę mąki są 2 jajka, 1/4 szklanki oleju i owoce, więc ciasto nie jest suche.

  8. Ania says:

    Czy jajka ubic z cukrem i oddać mąkę czy jajka roztrzepać z olejem i dodac mąkę z cukrem i z resztymi dodatkami ? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam

    • Sylwia says:

      Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę, a na końcu wlać olej i połączyć. Pozdrawiam i życze smacznego.

  9. Luiza says:

    Czy to ciasto ma troszkÄ™ „zakalcowatÄ…” konsystencjÄ™? Pierwszy raz piekÅ‚am ciasto z mÄ…ki gryczanej i w porównaniu do wypieków z mÄ…k pszennych, to ciasto wyglÄ…da troszkÄ™ jak zakalec.. ChciaÅ‚abym siÄ™ upewnić, bo bojÄ™ siÄ™ potruć kolegów w pracy! :)

    • Agata says:

      Nikt się nie potruje :) Mąka gryczana jest cięższa, więc ciasto tez takie jest, nie takie puszyste jak przy mące pszennej. Powinno jednak wyjść bez zakalca, takie jak na zdjęciu.

  10. Wiktoria says:

    No mi niestety nie wyszlo :( Juz przy wyrabianiu wydawalo mi sie za geste. Po upieczeniu bylo twarde i bardzo suche mimo, ze owocow dodalam dwa razy wiecej :(
    Moze innym razem. Na pewno duzo robi rodzaj piekarnika, termoobieg i inne. Ludzie maja rozne urzadzenia i nie zawsze mozna ustawic taki sam czas pieczenia i temperature.
    Mimo to pozdrawiam i do nastepnego pieczenia :)