Dać mi okazję, a zaszaleję. Z ciastem oczywiście. Dziś prezentuję tort z markarują Do mistrzów dekoracji mi daleko, ale ćwiczę, ćwiczę, więc niech gwiazdy czują oddech konkurencji na plecach:) Stawiam na torty delikatne, mocno nasączone i bez cukrowego obłożenia. Przekładam je najchętniej owocami, by pozbawić je tradycyjnej ciężkości. Zamiast masła do kremu wybieram śmietanę. W sprawie kalorii pewnie nie ma znaczącej różnicy, ale na smaku ciasto zyskuje.

tort

Ten tort z marakują był przygotowywany na chrzest. O wyglądzie zdecydowały białe ptaszki nakrapiane srebrnym pyłkiem. Dostałam je dużo wcześniej i do nich wymyśliłam dekorację. Tort jest pracochłonny, ale można piec go etapami – najpierw biszkopt, potem krem, na końcu przekładanie i dekoracja.

tort z marakują

Składniki:

biszkopt genueński – wilgotny

  • 8 jajek
  • 200 g cukru – najlepiej drobnego, do wypieków
  • 160 g mąki
  • 70 g kakao
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

Jajka włożyć do ciepłej wody i ogrzewać przez pół godziny. Gdy woda wystygnie, zmienić ją na ciepłą. To ważne! Miasto roztopić, odstawić do wystygnięcia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać około 10 minut, tak by powstała puszysta masa. Do masy przesiać mąkę i kakao, najlepiej w trzech turach, po każdym razie lekko wmieszać na najniższych obrotach miksera do ciasta. Potem powoli wlać masło. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 35 minut. Po wyjęciu ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem do przełożenia

  • 200 g białej czekolady
  • 120 ml pulpy z marakui
  • 1, 5 łyżeczki żelatyny do ciast
  • 350 ml śmietany 30 lub 36%
  • filiżanka mocnej herbaty połączona z 2 łyżkami pulpy z marakui
  • 250 g borówek

Śmietanę podgrzać, do gorącej dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Krem połączyć z pulpą z marakui. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, wlać do masy. Dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Zimny krem schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzony krem zmiksować na puszystą masę.

Każdy z blatów biszkoptu mocno nasączyć herbatą. Przełożyć kremem. Na każdym blacie wypełnionym kremem ułozyć nieco borówek. Na końcu wysmarować boki ciasta, tak, by nie prześwitywał czekoladowy biszkopt.

Krem do dekoracji 

  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy. Krem schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Zimy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko z końcówką gwiazdki. Delikatnie wyciskać niewielkie różyczki. Najlepiej zacząć od dołu boków.

tort z marakuja

Tort można udekorować kolorową posypką lub czekoladą. Dobrze wygląda też z samym kremem.

tort z marakuja

Przepisem na krem podzieliła się ze mną Ola z bloga OnZmywa 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Marta says:

    przepis na krem brzmi pysznie .
    gdzie można kupić pulpę z marakui? lub czym ją zastąpić?
    czy zamiast żelatyny do ciast mogę użyć zwykłej? Przyznam się, że pierwszy raz słyszę o takiej – czym się ona różni?

    • Sylwia says:

      Pulpa z marakui bywa sklepach azjatyckich i kuchniach świata. Można ją zrobić samemu – miksując, oczywiście bez skórki, marakuję. Dobrze też będzie pasowała pulpa z mango, która jest tańsza i łatwiej dostępna ( taka w woreczku używana do mango lassi) Żelatyna deserowa łatwiej się rozpuszcza, lepiej „ujarzmia” ser i owoce, jest mniej wyczuwalna, bo lżejsza. Coraz więcej marek ma ją w ofercie. Jednak możesz użyć też zwykłej. Pozdrawiam:)

  2. Aga says:

    Właśnei poszukuję przepisu na krem z marakui do trotu dla córki. Twój brzmi wyśmienicie! Czy jeśli schłodze krem rpze dmiksowaniem ponad 12 godzin (bliżej 24 :/), to również wyjdzie, czy to karkołomny pomysł?