A może by tak jajko podać inaczej? Nie w majonezie albo z pieczarkami, tylko w stronę lekkości pójść. Gniazda z bułki i kiełków dopasowują się do wielkanocnego klimatu, będą i ozdobą i dobrą przekąską. Jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, niby małe, a mają więcej składników odżywczych, prawie wcale cholesterolu i nie uczulają.

jajka przpiórcze

Nie ma w niech szaleństwa, więc przygotować je może nawet ten, co ma dwie lewe kuchenne ręce. Pokrojenie bułki i wypełnienie jej kiełkami oraz jajkami, nie jest żadną sztuką, a efekt już być może:) Bliskich uda się zaskoczyć na pewno i sobie sprawić świąteczną przyjemność.

jajka przepiórcze

Składniki:

  • jajka przepiórcze -ilość w zależności od potrzeb
  • bagietka
  • kiełki -użyłam mieszanych
  • czerwona papryka
  • oliwa

Jajka ugotować na twardo – przepiórczym wystarczą 3 minuty. Obrać. Bagietkę pokroić w grubsze plastry. W każdej kromce zrobić wgłębienie. Na dnie ułożyć kiełki, a na nich jajko. Delikatnie docisnąć. Gniazdka skropić oliwą i oprószyć czerwoną papryką.

jajka przepiórcze

Bagietkę można też podpiec, wtedy jajka powstaną z grzanek – na ciepło.

jajka przepiórcze


PrzepisyPrzystawkiWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected