A może by tak jajko podać inaczej? Nie w majonezie albo z pieczarkami, tylko w stronę lekkości pójść. Gniazda z bułki i kiełków dopasowują się do wielkanocnego klimatu, będą i ozdobą i dobrą przekąską. Jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, niby małe, a mają więcej składników odżywczych, prawie wcale cholesterolu i nie uczulają.
Nie ma w niech szaleństwa, więc przygotować je może nawet ten, co ma dwie lewe kuchenne ręce. Pokrojenie bułki i wypełnienie jej kiełkami oraz jajkami, nie jest żadną sztuką, a efekt już być może:) Bliskich uda się zaskoczyć na pewno i sobie sprawić świąteczną przyjemność.
Składniki:
- jajka przepiórcze -ilość w zależności od potrzeb
- bagietka
- kiełki -użyłam mieszanych
- czerwona papryka
- oliwa
Jajka ugotować na twardo – przepiórczym wystarczą 3 minuty. Obrać. Bagietkę pokroić w grubsze plastry. W każdej kromce zrobić wgłębienie. Na dnie ułożyć kiełki, a na nich jajko. Delikatnie docisnąć. Gniazdka skropić oliwą i oprószyć czerwoną papryką.
Bagietkę można też podpiec, wtedy jajka powstaną z grzanek – na ciepło.
1 Response
Jajka przepiórcze ekologiczne says:
Polecam jajka przepiórcze http://www.przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl