Konfitura z owoców czarnego bzu

Robiąc nalewkę z owoców czarnego bzu, został mi podgotowany czarny bez. Nie bardzo wiedziałam, co mogę z nim zrobić, bo o wyrzuceniu nie mogło być oczywiście mowy ;) W ten sposób narodził się pomysł na ekspresową konfiturę. Rezultat w pełni zadowalający. zarówno jeśli chodzi o smak, jak i konsystencje. Konfitura z owoców czarnego bzu będzie idealna zimą do kanapek, owsianki i deserów :)

Konfitura z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 350g owoców czarnego bzu (tyle ważyły po przygotowaniu nalewki)
  • 350g jabłek antonówek
  • 170g fruktozy (lub szklanka cukru)
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Do garnka o grubym dnie daj owoce czarnego bzu, jabłka i fruktozę (oczywiście możecie dać cukier, ja niestety nie mogę go jeść), możesz delikatnie podlać wodą (dosłownie 2 łyżki, bo czarny bez będzie jeszcze puszczać soki) i smaż ok. 30 minut.
  3. Dodaj sok z cytryny i smaż jeszcze ok. 20-30 minut do czasu, aż konfitura zgęstnieje.
  4. Gorącą konfiturę z owoców czarnego przełóż do wyparzonych (i dobrze osuszonych) słoików.
  5. Słoiki z konfiturą dodatkowo pasteryzuję: wkładam do garnka wypełnione do 2/ wysokości słoików wodą. Gotuję 15 minut od zagotowania.

Konfitura z owoców czarnego bzu

Konfitura z owoców czarnego bzu

 


PrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected

    1 Response