Kuchnia w formie
Sylwia, 11 sierpnia 2011

Tort bezowy

W jednym z ostatnich felietonów Magda Gessler skarżyła się na to, że wymyślony przez nią tort bezowy jest brutalnie i nieuczciwie kopiowany. I, że tylko Ona ma patent na bezowe dzieło sztuki. Ja jadłam Jej deser – cudo,trudne do odtworzenia. Tylko myślę sobie, że zanim Pani Magda tort zaczęła serwować- beza już w polskiej kuchni była i panie domu przekładały ją rozmaitymi kremami. Pamiętam bezowy tort z owocami, jaki robiła latem moja babcia. I lubię bez wyrzutów sumienia do tego smaku wracać. Żeby nie było wątpliwości – tego z cukierni pani Magdy Gessler nie przypomina.

Składniki:

na 2 bezowe spody:

  • 8-10  białek – w zależności od wielkości jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu
  • 2 łyżeczki zimnej wody

na krem:

  • kilogram owoców malin, jagód, borówek – do wyboru
  • 500 ml śmietany 30%
  • opakowanie sera mascarpone – dostępne jest najczęściej 250 g, do kremu trzeba połowę
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę wlać do  tortownicy (ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego, wybieram końcówkę z wzorkiem, ale można nałożyć łyżką) i piec w temperaturze  150st. przez 70 minut.  Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.

Śmietanę ubić i wymieszać z połową opakowania sera, dodać cukier- ma być lekki krem. Wysmarować nim pierwszy bezowy zimny spód. Na krem posypać migdałami, a na nich układać owoce. Owoce ponownie obsypać płatkami. Drugi bezowy blat posmarować od spody kremem, przykryć owocową warstwę. Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć płatkami migdałowymi.

Wierzch można udekorować owocami albo polać sosem ze zmiksowanych owoców.

 

 

    Liczba komentarzy: 51

  1. Agata pisze:

    kasia, cukier zwykły, dodać do ubitych już białek

Skomentuj!