W jednym z ostatnich felietonów Magda Gessler skarżyÅ‚a się na to, że wymyÅ›lony przez niÄ… tort bezowy jest brutalnie i nieuczciwie kopiowany. I, że tylko Ona ma patent na bezowe dzieÅ‚o sztuki. Ja jadÅ‚am Jej deser – cudo,trudne do odtworzenia. Tylko myÅ›lÄ™ sobie, że zanim Pani Magda tort zaczęła serwować- beza już w polskiej kuchni byÅ‚a i panie domu przekÅ‚adaÅ‚y jÄ… rozmaitymi kremami. PamiÄ™tam bezowy tort z owocami, jaki robiÅ‚a latem moja babcia. I lubiÄ™ bez wyrzutów sumienia do tego smaku wracać. Å»eby nie byÅ‚o wÄ…tpliwoÅ›ci – tego z cukierni pani Magdy Gessler nie przypomina.

Składniki:

na 2 bezowe spody:

  • 8-10  biaÅ‚ek – w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 Å‚yżeczka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 2 Å‚yżeczki winnego octu
  • 2 Å‚yżeczki zimnej wody

na krem:

  • kilogram owoców malin, jagód, borówek – do wyboru
  • 500 ml Å›mietany 30%
  • opakowanie sera mascarpone – dostÄ™pne jest najczęściej 250 g, do kremu trzeba poÅ‚owÄ™
  • pÅ‚atki migdaÅ‚owe
  • 2 Å‚yżki cukru pudru

Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę wlać do  tortownicy (ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego, wybieram końcówkę z wzorkiem, ale można nałożyć łyżką) i piec w temperaturze  150st. przez 70 minut.  Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.

Śmietanę ubić i wymieszać z połową opakowania sera, dodać cukier- ma być lekki krem. Wysmarować nim pierwszy bezowy zimny spód. Na krem posypać migdałami, a na nich układać owoce. Owoce ponownie obsypać płatkami. Drugi bezowy blat posmarować od spody kremem, przykryć owocową warstwę. Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć płatkami migdałowymi.

Wierzch można udekorować owocami albo polać sosem ze zmiksowanych owoców.

 

 


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    53 komentarze

  1. Gosia says:

    nigdy nie robilam ani pavlowej,ani innego tortu bezowego…..wyglada tak kuszaco i pieknie,ze sobie zapisuje i na pewno raz kiedys wyprobuje :)
    Pozdrawiam :)

  2. Sylvia says:

    Przejrzałam tysiące blogów polskich i tych zagranicznych, ten jest jednak całkowicie wyjątkowy! Czytam każdy wpis z wypiekami na twarzy, a lista przepisów do wypróbowania się powiększa! Moje smaki, moje miejsca. Piękna polszczyzna, dużo szpinaku, Włochy i Hiszpania- jestem w blogowym raju! :) Proszę tak trzymać!

  3. SKF says:

    Jakie opakowanie śmietany36%. Tzn ile ml?
    Bo rozumiem że mascarpone jest w takich samych opakowaniach, ale śmietana bywa różnych.
    Prosze o pilnÄ… odpowiedź gdyż na sobotÄ™ chcÄ™ na urodziny podać taki tort – straszliwie mi zależy żeby nie dać ciaÅ‚a! dziekujÄ™

  4. SKF says:

    dziÄ™kujÄ™ Å›licznie… wÅ‚aÅ›nie kupiÅ‚am Mascarpone w opakowaniach 250 ml.. a widziaÅ‚am ze jest również w 500ml …wiÄ™c… to ile ma być sera? :)
    ps. wiem ze jestem straszna!!!

  5. SKF says:

    bozeee ależ prezent na urodziny – dziÅ› moje 33 -:)! dziekujÄ™ za odpowiedź!!! bo wÅ‚asnie zaczynam robić!!!
    dam znać jak wyszło!

  6. SKF says:

    Udało się, było super, nie miałam niestety owoców świeżych, typu jagody, maliny. Ale użyłam winogron bezpestkowych i malin mrożonych. Wszystkim bardzo smakowało. Do każdej porcji podawałam jeszcze syrop z mrożonych owoców zagotowanych z cukrem i przetartych przez sitko.
    Dziękuję za inspirację! Przepis wpisany obowiązkowo do mojego zeszytu przepisów sprawdzonych i pysznych! :)

  7. peppermill says:

    witam, w przepisie jest napisane: „ÅšmietanÄ™ ubić i wymieszać z poÅ‚owÄ… opakowania sera”. Jak jest ilość serka mascarpone w tym przepisie? i co z drugÄ… poÅ‚owÄ…? moze wystarczy kupić mniejsze pudelko serka… pozdrawiam!

    • Sylwia says:

      Mam na myÅ›li opakowanie 250 g – dlatego, że w takim zazwyczaj ser mascaropone w polskich sklepach jest sprzedawany. Na inny nie trafiÅ‚am. DrugÄ… poÅ‚owÄ™ można wykorzystać kolejnego dnia do innego dania.

  8. Justyna says:

    Witam, tort wygląda pięknie. Chciałabym wypróbować ten przepis i w związku z powyższym mam pytanie- czy to prawda, że tort bezowy należy przełożyć masą ok 3 dni przed podaniem, bo inaczej beza będzie twarda i niesmaczna?
    pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

    • Sylwia says:

      Nie trzeba, przełożony wcześniej zbyt nasiąknie. Ten tort musi być nieco twardszy niz np beza Pavlovej, na tym polega jego urok. Wymieszany z kremową masą jest naprawdę dobry.

  9. Justyna says:

    dziÄ™ki za szybkÄ… odpowiedź, czyli mam rozumieć, że biaÅ‚a pavlova powinna zostać troszkÄ™ wczeÅ›niej przeÅ‚ożona a torcik bezoy nie koniecznie?przymierzam siÄ™ do jednego i drugiego deseru:) troszkÄ™ namieszaÅ‚a mi w gÅ‚owie znajoma mojej mamy, która robi tort bezowy z gotowych „spodów” i twierdzi, że koniecznie należy je przeÅ‚ożyć wÅ‚aÅ›nie 3 dni wczeÅ›niej bo sÄ… nieznoÅ›nie twarde. Ale kupione to nie to samo co osobiÅ›cie przygotowane stÄ…d pewnie ta różnica doÅ›wiadczeÅ„:)

    • Agata says:

      Biała pavlova powinna być pokryta śmietaną (lub śmietaną z mascarpone) niemalże tuż przed podaniem, inaczej może podejść wodą.
      blaty zarówno do tortu bezowego, jak i do biaÅ‚ej Pavlovej można upiec z kilkudniowym wyprzedzeniem, a później tylko przeÅ‚ożyć – trwa to naprawdÄ™ chwilÄ™.
      Być może gotowe spody bezowe wymagajÄ… wczeÅ›niejszego przeÅ‚ożenia – nie wiem, nie mam z nimi doÅ›wiadczenia ;)

  10. Ania says:

    Tort wygląda przepięknie, ale chciałam spytać, czy koniecznie trzeba dodać ten ocet winny i mąkę ziemniaczaną?

  11. Eveann says:

    Witam z twojego przepisu zrobiłam malutkie bezy. wyszły super. leciutkie jak piórko, i znikają z talerzy w rekordowym tempie. pozdrawiam

  12. zlonka says:

    DziÄ™ki. W niedzielÄ™ moje urodziny. ZrobiÄ™ tort. Do tej pory robiÅ‚am roladÄ™ wg. przepisu mojej australijskiej koleżanki. O tej samej nazwie. Podobna ale nie do koÅ„ca. Tort jest bardziej „reprezentacyjny”.
    Dzieki. Milutko pozdrawiam.

  13. aniaok says:

    Rewelacja! BiliÅ›my siÄ™ o dodatkowe porcje, ale z racji zimy i braku Å›wieżych owoców zastosowaÅ‚am mrożone wiÅ›nie (warunek: żadnego dodatkowego sÅ‚odzenia, beza jest już wystarczajÄ…co sÅ‚odka) ale teraz gwóźdż programu : na pierwszej warstwie Å›mietany rozÅ‚ożyÅ‚am kilka wiÅ›ni i posypaÅ‚am odrobinÄ… startej chaÅ‚wy – PYYYYYCHA!

  14. mfk71 says:

    jestem miłośniczką tortów bezowych i w wielu miejscach je jadłam. jadłam też u Geslerowej i owszem jest dobry ale nie zachwycił mnie. Najlepszy jest w restauracji Różanej na Chocimskiej w warszawie. Kiedyś pyszny też jadłam w cukerni w Przemyślu. Inne to nieudane podróby, za dużo bezy, beza ciągnąca a nie krucha. Jako, że jestem rozkochana w bezie, próbowałam kilkakrotnie ją robić ale nigdy mi nie wyszły. Czy trzeba mieć do tego jakiś specjalny piec, słyszałam, że należy je robić w piecach konwekcyjnych, cokolwiek to znaczy. Nie mam takiego i może dlatego, nie wyszło dotychczas.

    • Sylwia says:

      Piec konwekcyjny, którego sekret tkwi w lepszym przekazywaniu ciepła, do pieczenia bezy nie jest potrzebny. Ja robię ją w zwykłym elektrycznym piekarniku, przy dość niskiej temperaturze i wychodzi krucha. Ciągnąca powstaje, gdy zmieniam składniki i robię białą pavlovą. Także, proszę się nie zniechęcać i spróbować z tego przepisu! Wcześniejsze komentarze potwierdzają, że się udaje!

  15. noemi says:

    Tort rzeczywiÅ›cie pyszny ale mam pytanie. DziÅ› robiÅ‚am bezy i niestety -lub stety baaardzo mi urosÅ‚y. Wszystko byÅ‚oby super ale przez to byÅ‚y tylko z zewnÄ…trz chrupiÄ…ce a w Å›odku kilkucentymetrowa pianka. Co zrobić aby uzyskać efekt cgrupiÄ…cej(tak jak z zewnÄ…trz) „skorupki a nie pianki? piekÅ‚am tak jak w przepisie 70 min w 150 'c na termoobiegu może w tym tkwi bÅ‚Ä…d.

  16. arturczak says:

    Przepis bardzo dobry, wykonanie niezmiernie proste a efekt niewspolmiernie WYJATKOWY w porownaniu do wysilku :-) zdradz mi tylko prosze sekret jak kroic tort zeby kawalki sie nie rozpadaly?

    • Sylwia says:

      Cieszę się, że smakował:)Kroić najlepiej bardzo ostrym dużym nożem. Jednym zdecydowanym ruchem, a przy nakładaniu pomóc sobie łopatką do ciast.

  17. Magdalena says:

    Mam zamiar wybróbować ten przepis.
    Czy mogę użyć wcześniej zamrożonych białek ?
    Zostały mi z wcześniejszych wypieków więc je zamrozilam za radą Nigelli :)

  18. Ania;) says:

    Witam! Upiekłam tort według zamieszczonego przepisu. Wyszedł rewelacyjnie, od siebie dodałam tylko glazure z galaretki malinowej, żeby owoce ładnie się błyszczały. Polecam wszystkim gorąco przygotowanie takiego deseru naprawde warto;)

    • Sylwia says:

      Bardzo się cieszę i z sukcesu i własnej inwencji!Pomysł na glazurę pozwolę sobie wykorzystać, bo brzmi świetnie:)Pozdrawiam!

  19. aneta says:

    zrobiÅ‚am i ja to pyszne ciasto. W smaku jest b. dobre, ale nie wiem, w czym tkwi bÅ‚Ä…d, że beza jest ciÄ…gnÄ…ca. ObserwowaÅ‚am w piekarniku – najpierw rosÅ‚a i bardzo rumieniaÅ‚a ( w temp. 150 stopni), nastÄ™pnie opadÅ‚a i powstaÅ‚o coÅ› w formie zakalca ;( jak ustrzec siÄ™ nastepnym razem przed takim efektem? Dodam, że ze strachu przed spaleniem, gdy zaczynaÅ‚a mocno siÄ™ rumienić zmniejszyÅ‚am temperaturÄ™, a po wyÅ‚Ä…czeniu trzymaÅ‚am caÅ‚Ä… noc w piekarniku.

    • Agata says:

      Może za wysoko trzymaÅ‚aÅ› jÄ… w piekarniku, skoro siÄ™ mocno zarumieniÅ‚a, a w Å›rodku byÅ‚a ciÄ…gnÄ…ca? Każdy piekarnik jest inny, trzeba go wyczuć. NastÄ™pnym razem spróbuj może piec w niższej temperaturze, a trochÄ™ dÅ‚użej. Bardzo dobrze, że zostawiÅ‚aÅ› na noc w piekarniku – tez tak robiÄ™ :)

  20. ADAMEX says:

    TAKI TO TORT TO TYLKO DLA OSÓB KTÓRE LUBIĄ BEZY TO TORT BARDZO SŁODKI POLECAM TRADYCYJNY BISZKOPTOWY Z MASA NA BAZIE ALKOHOLU PYCHOTA

  21. agusia says:

    Wczoraj zrobilam, zamiast owocw, ktorych nie mialam dodalam banany z sokiem z cytryny, wyszlo rewelacyjnie :) dzieki wielkie za przepis

    • Agata says:

      Granat :) Może być do tego kiwi i mango. Z bananem może być za mdły, warto przełamać czymś kwaskowatym.

  22. ANNAMARIA says:

    Jeżeli przygotuję tort dzień wcześniej, będzie ok następnego dnia? Beza będzie chrupiąca?

  23. kasia says:

    Witam,
    wyszedÅ‚ rewelacyjny. TroszkÄ™ „WzbogaciÅ‚am jego urocze wnÄ™trze”. Spód zrobiÅ‚am bez formy, na dużej formie z piekarnika uÅ‚ożyÅ‚am ciasto do rozmiaru formy, ale oczywiÅ›cie wyrosÅ‚o poza. Bardzo dobrze siÄ™ staÅ‚o, byÅ‚ fajnie schodzÄ…cy siÄ™ bo górna częśc byÅ‚a nieco mniejsza. Poza tym masa i skÅ‚adniki zachowaÅ‚am. Co do owoców, dodaÅ‚am granata i polecam, extra. Na granacie próbowaÅ‚am kandyzowanie i nie wyszÅ‚o za bardzo (za dużo dodaÅ‚am cukru) i zrobiÅ‚y siÄ™ granaty w sosie wÅ‚asnym, syrop super wyszedÅ‚. Dodatkowo migdaÅ‚y już siÄ™ udaÅ‚o mi skarmelizować, wyszÅ‚y twarde, sÅ‚odkie mega i fantastycznie siÄ™ kruszÄ… i Å‚amiÄ… w torciku. Na górÄ™ zostawiÅ‚am sobie odrobinkÄ™ masy i trochÄ™ owoców. UÅ‚ożyÅ‚am kolejnÄ… warstwÄ™, na to karmelizowane migdaÅ‚y i wersja ulepszona okazuje siÄ™ deserem naprawdÄ™ kuszÄ…cym. Kilka listków miÄ™ty i perfecto:-) GorÄ…co polecam, również mojÄ… ulepszonÄ… wersjÄ™, którÄ… tworzyÅ‚am z mega specjalistkÄ… – 10-latkÄ…:-) DżesikÄ….
    p.s. Karmelizowanie tj. na rozgrzaną patelnię daję kilka (w zależności od tego jaką ilość chcemy potem wrzucić owoców) łyżeczek cukru, czekamy aż zacznie się rozpuszczać i wrzucam migdały czy granata czy inne. Po chwili zaczyna to gęstnieć i zastygać, mieszamy aż uznasz że już wystarczy.

  24. kasia says:

    oczytałam się tyle przepisów na bezy i nadal nie wiem lub nie rozumiem kiedy dodać cukier? jak juz piana będzie sztywna czy na początku ubijania? i cukier puder czy kryształ? planuję zrobić mężowi tort bezowy i bardzo zależy mi na tym aby wyszedł.