Pasta z awokado

Przez chwilę się zastanawiałam, czy dać ten przepis, bowiem ze względu na brak skomplikowania trudno to nazwać przepisem ;) Pasta z awokado to najprostsza do przygotowania pasta. Wystarczy obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem, dodać sól, czosnek i w zasadzie już.  Może stanowić bazę do pasty jajecznej czy twarogu. Mi najbardziej smakuje w wersji podstawowej, jako pasta do chleba.

Pomimo, że pasta z awokado jest banalna do przygotowania, myślę, że jest mało doceniana. Awokado zawiera bowiem dużo witaminy B9, B6, K, E i C, dużo karotenów, białka oraz sporo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Do tego owoc awokado zawiera dużo (bo aż 20-30%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych występujących w olejach roślinnych i rybie), które nie powodują wzrostu cholesterolu. Owszem, ma sporo kalorii, ale to zdrowe kalorie :)

Pasta z awokado

Do pasty z awokado koniecznie użyj dojrzałego awokado. Niestety takie trudno kupić (edit: od niedawna dojrzałe, gotowe do spożycia można kupić pakowane po 2 sztuki w Biedronce – są w lodówkach obok sałat). O wiele łatwiej spotkać niedojrzałe awokado –  wystarczy potrzymać je w temperaturze pokojowej przez 4-7 dni, aż zmięknie. Wówczas jest gotowe do użycia :)

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
  • sól, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
  2. Usuń pestkę (nie wyrzucaj, będzie potrzebna!), miąższ wydrąż łyżką, natrzyj go pestką (dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje).
  3. W miseczce widelcem rozgnieć miąższ, możesz to zrobić też blenderem (jeśli lubisz zmywać naczynia ;) ).
  4. Dodaj posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  5. Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, do pasty włóż pestkę z awokado.

Pasta z awokado

Możesz też pastę przygotować na słodko, jako zdrowe masło czekoladowe. Mus czekoladowy jest pyszny, zarówno jako deser, jak i pasta do smarowania pieczywa. Spróbujecie?

Wegański mus czekoladowy z awokado bez cukru

Możecie też przygotować pyszny, kremowy koktajl z awokado, kiwi i pomarańczy, jeden z moich ulubionych :)

Zielony koktajl z awokado, pomarańczy, kiwi i banana

Na podium dań z awokado zasługuje również propozycja śniadaniowa: jajko zapiekane w awokado. Uwielbiam :)

Jajko zapiekane w awokado

Do pasty z awokado wystarczy dodać jajko, by mieć nową odsłonę pasty: pasta z awokado i jajko

Pasta z awokado i makreli – od niedawna moja ulubiona :)

Pasta z awokado i makreli

Zapisz

Jajka faszerowane awokado to idealny pomysł nie tylko na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach czy jako jajko na śniadanie. Mój przepis krok po kroku znajdziecie TUTAJJ


ŚniadaniaPrzepisy wegańskiePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    28 komentarzy

  1. Agata says:

    Dojrzałe awokado jest miękkie. Jeśli więc kupisz twarde (niedojrzałe), potrzymaj je w domu, w temperaturze pokojowej. U mnie dojrzewają razem z owocami przez kilka dni, czasem tydzień.

  2. magda says:

    ja niedawno przeczytalam ,ze niedojrzale awokado jest jak czolo,dojrzale jak nos,przejrzale jak policzek(oczywiscie w dotyku) ;)

    • Agata says:

      ostatnio szwagier sprzedał mi ten patent z gazetą, ale jeszcze nie próbowałam.
      Dobra wiadomość jest taka, że w Biedronce w lodówkach pojawiło się awokado gotowe do spożycia (miękkie, pakowane po 2 sztuki)

  3. KONIARKA Z AVOCADO says:

    Super przepis polecam cła leniuchów (oczywiście tez na szybko) z dobrym gustem
    Korzystałam kiedyś z tego przepisu i dziś do niego wracam
    Mam pytanie: gdzie moge kupić owoc papaji lub marakuji nie puszkowane

  4. justme says:

    Uwielbiam pasty z awokado, zwykle robię różne jej wersje z jajkiem (wtedy wychodzi jej więcej). Ale taka też jest bardzo smaczna. U mnie wylądowała na pełnoziarnistym chlebie z zieloną sałatą i ogórkiem. Pyszne połączenie, polecam!

  5. Martica says:

    awokado owszem ma kalorie,,ale spala odłozony w boczkach tluszcz! :) Wiec jesc jesc i jesc! :)
    dojrzewa bdb tez w foliowej torebce w cieplym miejscu, ale bez przesady nie na sloncu i nie w piekarniku ;) wystarczy na gornej szafce w kuchni.. Mozna je zrobic z drobno pokrojona cebulka i pomidorem + posiekane listki kolendry[z braku moze byc pietruszka ] sól i sok z limonki do smaku [poza orzeźwiajacym smakiem sok też zapobiega szybkiemu ciemnieniu pasty] – wtedy mamy meksykanska paste guacamole :) Oczywiscie mozna dodać jakies piekantne papryczki lub sos tabasco. Polecam :)

  6. Doktor Fit says:

    Super przepis na pastę z awokado. Moje ulubione połączenie na śniadanie to właśnie pasta z awokado (używałem nieco innego przepisu ale na pewno wypróbuje wasz) + Jajka sadzone 2 sztuki. Daje mi to energię na cały dzień :D