Pasta z awokado

Przez chwilę się zastanawiałam, czy dać ten przepis, bowiem ze względu na brak skomplikowania trudno to nazwać przepisem ;) Pasta z awokado to najprostsza do przygotowania pasta. Wystarczy obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem, dodać sól, czosnek i w zasadzie już.  Może stanowić bazę do pasty jajecznej czy twarogu. Mi najbardziej smakuje w wersji podstawowej, jako pasta do chleba.

Pomimo, że pasta z awokado jest banalna do przygotowania, myślę, że jest mało doceniana. Awokado zawiera bowiem dużo witaminy B9, B6, K, E i C, dużo karotenów, białka oraz sporo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Do tego owoc awokado zawiera dużo (bo aż 20-30%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych występujących w olejach roślinnych i rybie), które nie powodują wzrostu cholesterolu. Owszem, ma sporo kalorii, ale to zdrowe kalorie :)

Pasta z awokado

Do pasty z awokado koniecznie użyj dojrzałego awokado. Niestety takie trudno kupić (edit: od niedawna dojrzałe, gotowe do spożycia można kupić pakowane po 2 sztuki w Biedronce – są w lodówkach obok sałat). O wiele łatwiej spotkać niedojrzałe awokado –  wystarczy potrzymać je w temperaturze pokojowej przez 4-7 dni, aż zmięknie. Wówczas jest gotowe do użycia :)

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
  • sól, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
  2. Usuń pestkę (nie wyrzucaj, będzie potrzebna!), miąższ wydrąż łyżką, natrzyj go pestką (dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje).
  3. W miseczce widelcem rozgnieć miąższ, możesz to zrobić też blenderem (jeśli lubisz zmywać naczynia ;) ).
  4. Dodaj posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  5. Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, do pasty włóż pestkę z awokado.

Pasta z awokado

Możesz też pastę przygotować na słodko, jako zdrowe masło czekoladowe. Mus czekoladowy jest pyszny, zarówno jako deser, jak i pasta do smarowania pieczywa. Spróbujecie?

Wegański mus czekoladowy z awokado bez cukru

Możecie też przygotować pyszny, kremowy koktajl z awokado, kiwi i pomarańczy, jeden z moich ulubionych :)

Zielony koktajl z awokado, pomarańczy, kiwi i banana

Na podium dań z awokado zasługuje również propozycja śniadaniowa: jajko zapiekane w awokado. Uwielbiam :)

Jajko zapiekane w awokado

Do pasty z awokado wystarczy dodać jajko, by mieć nową odsłonę pasty: pasta z awokado i jajko

Zapisz


ŚniadaniaPrzepisy wegańskiePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    22 komentarze

  1. Agata says:

    Dojrzałe awokado jest miękkie. Jeśli więc kupisz twarde (niedojrzałe), potrzymaj je w domu, w temperaturze pokojowej. U mnie dojrzewają razem z owocami przez kilka dni, czasem tydzień.

  2. magda says:

    ja niedawno przeczytalam ,ze niedojrzale awokado jest jak czolo,dojrzale jak nos,przejrzale jak policzek(oczywiscie w dotyku) ;)

    • Agata says:

      ostatnio szwagier sprzedał mi ten patent z gazetą, ale jeszcze nie próbowałam.
      Dobra wiadomość jest taka, że w Biedronce w lodówkach pojawiło się awokado gotowe do spożycia (miękkie, pakowane po 2 sztuki)

  3. KONIARKA Z AVOCADO says:

    Super przepis polecam cła leniuchów (oczywiście tez na szybko) z dobrym gustem
    Korzystałam kiedyś z tego przepisu i dziś do niego wracam
    Mam pytanie: gdzie moge kupić owoc papaji lub marakuji nie puszkowane

  4. justme says:

    Uwielbiam pasty z awokado, zwykle robię różne jej wersje z jajkiem (wtedy wychodzi jej więcej). Ale taka też jest bardzo smaczna. U mnie wylądowała na pełnoziarnistym chlebie z zieloną sałatą i ogórkiem. Pyszne połączenie, polecam!

  5. Martica says:

    awokado owszem ma kalorie,,ale spala odłozony w boczkach tluszcz! :) Wiec jesc jesc i jesc! :)
    dojrzewa bdb tez w foliowej torebce w cieplym miejscu, ale bez przesady nie na sloncu i nie w piekarniku ;) wystarczy na gornej szafce w kuchni.. Mozna je zrobic z drobno pokrojona cebulka i pomidorem + posiekane listki kolendry[z braku moze byc pietruszka ] sól i sok z limonki do smaku [poza orzeźwiajacym smakiem sok też zapobiega szybkiemu ciemnieniu pasty] – wtedy mamy meksykanska paste guacamole :) Oczywiscie mozna dodać jakies piekantne papryczki lub sos tabasco. Polecam :)