
Przez chwilę się zastanawiałam, czy dać ten przepis, bowiem ze względu na brak skomplikowania trudno to nazwać przepisem ;) Pasta z awokado to najprostsza do przygotowania pasta. Wystarczy obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem, dodać sól, czosnek i w zasadzie już. Może stanowić bazę do pasty jajecznej czy twarogu. Mi najbardziej smakuje w wersji podstawowej, jako pasta do chleba.
Pomimo, że pasta z awokado jest banalna do przygotowania, myślę, że jest mało doceniana. Awokado zawiera bowiem dużo witaminy B9, B6, K, E i C, dużo karotenów, białka oraz sporo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Do tego owoc awokado zawiera dużo (bo aż 20-30%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych występujących w olejach roślinnych i rybie), które nie powodują wzrostu cholesterolu. Owszem, ma sporo kalorii, ale to zdrowe kalorie :)
Do pasty z awokado koniecznie użyj dojrzałego awokado. Niestety takie trudno kupić (edit: od niedawna dojrzałe, gotowe do spożycia można kupić pakowane po 2 sztuki w Biedronce – są w lodówkach obok sałat). O wiele łatwiej spotkać niedojrzałe awokado – wystarczy potrzymać je w temperaturze pokojowej przez 4-7 dni, aż zmięknie. Wówczas jest gotowe do użycia :)
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
- sól, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
- Usuń pestkę (nie wyrzucaj, będzie potrzebna!), miąższ wydrąż łyżką, natrzyj go pestką (dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje).
- W miseczce widelcem rozgnieć miąższ, możesz to zrobić też blenderem (jeśli lubisz zmywać naczynia ;) ).
- Dodaj posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, do pasty włóż pestkę z awokado.
Możesz też pastę przygotować na słodko, jako zdrowe masło czekoladowe. Mus czekoladowy jest pyszny, zarówno jako deser, jak i pasta do smarowania pieczywa. Spróbujecie?
Możecie też przygotować pyszny, kremowy koktajl z awokado, kiwi i pomarańczy, jeden z moich ulubionych :)
Na podium dań z awokado zasługuje również propozycja śniadaniowa: jajko zapiekane w awokado. Uwielbiam :)
Do pasty z awokado wystarczy dodać jajko, by mieć nową odsłonę pasty: pasta z awokado i jajko
Pasta z awokado i makreli – od niedawna moja ulubiona :)
Jajka faszerowane awokado to idealny pomysł nie tylko na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach czy jako jajko na śniadanie. Mój przepis krok po kroku znajdziecie TUTAJJ

31 komentarzy
claudine says:
Ja jestem gapa i nie potrafię kupić dojrzałego awokado, zawsze trafiam na gorzkie i ląduje w koszu.
Agata says:
Dzis jadlam ja pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.
Agata says:
Dojrzałe awokado jest miękkie. Jeśli więc kupisz twarde (niedojrzałe), potrzymaj je w domu, w temperaturze pokojowej. U mnie dojrzewają razem z owocami przez kilka dni, czasem tydzień.
Malwinka says:
Pasta prosta, ale bardzo smaczna :)
sałatka z kurczakiem says:
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
Bartosz Rompala says:
No proszę samo zdrowie, do kanapek rewelacyjna.
magda says:
ja niedawno przeczytalam ,ze niedojrzale awokado jest jak czolo,dojrzale jak nos,przejrzale jak policzek(oczywiscie w dotyku) ;)
Agata says:
świetne porównanie :) trudno się z nim nie zgodzić ;)
karolka says:
jeśli położymy awokado razem z jabłkami dojrzeje o wiele szybciej (aż trzeba pilnować, żeby nie przejrzało ;-))!
AGA says:
Avocado najlepiej dojrzewa w papierowej torebce.
gufinka says:
Najlepsza pasta jaką w życiu jadłam! Cudowna, zdrowa alternatywa dla masła, wędlin i w ogóle genialna w swej prostocie, dziękuję :)
Paulina says:
WoW! Pycha, właśnie wcinam z chlebkiem :)
monia says:
Ta pasta jest nie tylko zdrowa ale tez po prostu pyszna!
Dzis jadlam ja pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.
pieczarka says:
awokado trzeba owinąć papierem gazetowym wtedy dojrzewa szybciej, już 3-4 dni
Agata says:
ostatnio szwagier sprzedał mi ten patent z gazetą, ale jeszcze nie próbowałam.
Dobra wiadomość jest taka, że w Biedronce w lodówkach pojawiło się awokado gotowe do spożycia (miękkie, pakowane po 2 sztuki)
KONIARKA Z AVOCADO says:
Super przepis polecam cła leniuchów (oczywiście tez na szybko) z dobrym gustem
Korzystałam kiedyś z tego przepisu i dziś do niego wracam
Mam pytanie: gdzie moge kupić owoc papaji lub marakuji nie puszkowane
Agata says:
Papaja jest dostępna w biedronce, widziałam też w Tesco.
Marakuję dostaniesz w Almie, w Tesco
justme says:
Uwielbiam pasty z awokado, zwykle robię różne jej wersje z jajkiem (wtedy wychodzi jej więcej). Ale taka też jest bardzo smaczna. U mnie wylądowała na pełnoziarnistym chlebie z zieloną sałatą i ogórkiem. Pyszne połączenie, polecam!
Sara says:
Czy mogę dodać ugotowane jajko ?
Agata says:
Sara, jak najbardziej :)
Martica says:
awokado owszem ma kalorie,,ale spala odłozony w boczkach tluszcz! :) Wiec jesc jesc i jesc! :)
dojrzewa bdb tez w foliowej torebce w cieplym miejscu, ale bez przesady nie na sloncu i nie w piekarniku ;) wystarczy na gornej szafce w kuchni.. Mozna je zrobic z drobno pokrojona cebulka i pomidorem + posiekane listki kolendry[z braku moze byc pietruszka ] sól i sok z limonki do smaku [poza orzeźwiajacym smakiem sok też zapobiega szybkiemu ciemnieniu pasty] – wtedy mamy meksykanska paste guacamole :) Oczywiscie mozna dodać jakies piekantne papryczki lub sos tabasco. Polecam :)
Agata says:
o tak, guacamole jest pyszne! :)
Grazyna says:
Awokado+jajko na twardo+ogórek kiszony + majonez . Pycha
Natalia Czarnecka says:
O Rany To jest mega pyszne :)!
Agata says:
Prawda? I jakie proste :) warto poeksperymentować z dodatkami :)
Doktor Fit says:
Super przepis na pastę z awokado. Moje ulubione połączenie na śniadanie to właśnie pasta z awokado (używałem nieco innego przepisu ale na pewno wypróbuje wasz) + Jajka sadzone 2 sztuki. Daje mi to energię na cały dzień :D
Agata says:
Jajko i awokado to super zestaw :) Pasty z awokado robimy na różne sposoby, każdy jest smaczny :)
Rebeka says:
ja ostatnio próbowałam podobnej pasty ale kupiłam niedobre awokado :(
cała pasta poszła do śmietnika…
Agata says:
Grunt, to dobry produkt! Niedobre czyli przejrzałe czy niedojrzałe?
Opinia says:
Pasta wygląda naprawdę dobrze. Z chęcią sprawdzę, bo dopiero wchodzę w ten temat. Ciekawa jestem smaku, rzadko używam awokado.
Agula says:
Podoba mi się to, że zaproponowałaś kilka rozwiązań. Z chęcią każde wypróbuję:)) Do tego momentu podchodziłam do awokado jak do jeża:)