Nalewka z aronii

Nalewka z aronii to kolejny, tegoroczny alkoholowy wyrób ;) Pomimo swoich procentów ma właściwości zdrowotne. Teraz pozostaje mi tylko o niej zapomnieć na co najmniej 3 miesiące (a najlepiej na pół roku). Z tym może być ciężko, bo już teraz nalewka z aronii jest pyszna: o ciemnym kolorze, głębokim smaku i nie za słodka. Z taką nalewką zima w tym roku mi nie groźna :)

Jeśli chcecie jeszcze głębszy smak, spróbujcie zrobić nalewkę z aronii wg przepisu z 2015 ;) : nalewka z aronii z cynamonem, kardamonem i wanilią.

Są dwie szkoły robienia nalewek z aronii: jedna opiera się na ugotowaniu owoców i na bazie soku zrobienie nalewki, druga zaś bazuje na surowych owocach (nie tracimy witamin w obróbce termicznej), które warto zamrozić na 3-4 dni, by pozbyć się cierpkiego smaku. Zdecydowałam się na to drugie podejście i nie żałuję :)

Nalewka z aronii

Aronia jest owocem dość cierpkim w smaku, ale jednocześnie słodkim. Aby pozbyć się goryczki, warto aronię przemrozić.

Jakie właściwości ma aronia?

Aronia obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości antycyjanów spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom nowotworowym i chorobą układu krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Aronia zawiera dużo witaminy A, C, E, PP a także witamin z grupy B. Podobno łagodzi również skutki szkodliwego działania komputera.

zkodliwego działania komputerahttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-aronii-przepis_41803.html
zkodliwego działania komputerahttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-aronii-przepis_41803.html

Nalewka z aronii

Składniki:

  • 750g aronii
  • 3/4 szklanki cukru (możecie dać więcej, jeśli lubicie słodkie nalewki, nawet 1,5 szklanki, ja preferuję wersję wytrawną)
  • sok z 1 cytryny
  • 750 ml wódki
  • 200 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i dokładnie osusz. Włóż do zamrażarki na 3-4 dni.
  2. Zamrożone owoce włóż do słoika i zasyp cukrem. Słoik przykryj gazą (aby nie dostały się do środka muszki) i postaw w słonecznym miejscu (np. na parapecie) na 2 dni. Co jakiś czas potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.
  3. Po dwóch dniach dodaj sok z cytryny i alkohol. Potrząśnij, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Co kilka dni potrząśnij słoikiem.
  4. Po 4-6 tygodniach odsącz nalewkę i przelej nalewkę z aronii (bez owoców) do butelek. Spróbuj, czy jest dla Ciebie wystarczająco słodka i nie za mocna (patrz: Rady)
  5. Butelki ukryj przed światem na 3-6 miesięcy :)

Rada:

  • Nie wyrzucaj owoców aronii z nalewki – są one pyszne same (w końcu wchłonęły alkohol ;) i doskonałe do deserów i ciast
  • Jeśli nalewka jest dla Ciebie za mocna, możesz dolać do niej wody
  • Jeśli nalewka jest dla Ciebie za mało słodka, dolej do niej syrop cukrowy (rozpuść cukier w wodzie w stosunku 1:1 lub 2:1, ostudź i wlej do nalewki)

 

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Tomek says:

    Dziękować :) trochę za dużo owoców w tym roku zebrałem :))) Jeszcze pytanko w pkt. 3 gdzie szczelnie zamykam słoik? odkręcać go co jakiś czas? czy raczej nie wyleci w powietrze? :)

    • Agata says:

      Nigdy nie wyleciała mi w powietrze żadna nalewka :)
      Ja czasem odkręcam ale tylko dlatego, by napawać się aromatem (początkowo nie polecam, wali spirytusem ;) ale później pachnie pięknie)

  2. tomasz says:

    Potwierdzam teorię Pani Agaty o wartościach aronii.
    I kolego-mój imienniku zebrałeś za dużo owoców-nie wyrzucaj wpakuj w zamrażarkę,zrób więcej nalewki,itepede .dobrego nigdy nie za wiele:) .