Najprostszy przepis na powidła śliwkowe bez cukru

Od siostry dostałam ponad 3kg śliwek, nie są to jeszcze węgierki, ale śliwki, które są podobne w smaku. Było ich zdecydowanie za dużo na ciasto, dlatego przesmażyłam je.

Ten przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, nie wymaga dodatków. Powidła śliwkowe stosuję zimą do pierników, które są wystarczająco aromatyczne. Powidła zrobiłam bez cukru ze względu na siebie (nie mogę jeść cukru), i z uwagi na to, że powidła z założenia powinny być kwaskowate. Śliwki, których użyłam były słodkawe w smaku, więc powidła nie wyszły bardzo kwaśne :)

Najprostszy przepis na powidła śliwkowe bez cukru

Jeśli chcecie, aby Wasze powidła były aromatyczne, dodajcie przypraw tak, jak to zrobiła Sylwia. Dostałam wówczas słoiczek i faktycznie były pyszne. Tu macie przepis na nie: http://www.kuchniawformie.pl/2011/08/powidla-sliwkowe/

Najprostszy przepis na powidła śliwkowe bez cukru

 

Składniki (na 5 małych słoiczków):

  • 3,5 kg śliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.
  2. Śliwki włóż do garnka o grubym dnie, ja używam do tego garnka żeliwnego. Dodaj wodę i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by nie przywarły śliwki do dna. Dla powideł lepiej jest, jeśli smażą się dłużej, zdecydowanie nie lubią pośpiechu. Smaż ok. 2 godzin i kolejnego dnia smaż ponownie 2-3 godziny, aż powidła będą gęste.
  4. Gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków. Szczelnie zakręć.
  5. Słoiki warto zapasteryzować: na dno garnka daj ściereczkę, wstaw słoiki i zalej letnią wodą do ok 2/3 wysokości słoików. Zagotuj. Od zagotowania gotuj jeszcze ok. 15 minut.

Najprostszy przepis na powidła śliwkowe bez cukru


PrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected