Nie ma nic przyjemniejszego niż w jesienny drżysty wieczór poczuć nutę gorącego soczystego lata. To jest możliwe. Wystarczy lato zamknąć w słoiku, dobrze zakręcić i schować, tak by przetrwały kilka najbliższych miesięcy.

Składniki:

na 2 słoiczki

  • 0,5kg malin
  • cytryna
  • opakowanie cukru żelujÄ…cego
  • 4 Å‚yżki cukru

Maliny dokÅ‚adnie umyć, wÅ‚ożyć do garnka i zasypać cukrem. Zostawić na 2 godziny aż maliny puszczÄ… sok. Dodać wyciÅ›niÄ™ty sok z cytryny, smażyć na wolnym ogniu co najmniej godzinÄ™, żeby nieco sok wyparowaÅ‚. Poczekać do wystudzenia i ponownie smażyć. Powtórzyć co najmniej 3 razy. W ostatnim smażeniu dodać cukier żelujÄ…cy. GorÄ…ce maliny przekÅ‚adać do sÅ‚oiczków. Ja tradycyjnie pasteryzujÄ™ – czyli na 20 minut zakrÄ™cone sÅ‚oiki wkÅ‚adam do garnka z gorÄ…cÄ… wodÄ… i gotujÄ™. Można tÄ™ czynność pominąć albo wÅ‚ożyć do sÅ‚oików wczeÅ›niej pasteryzowanych w piekarniku, ale nie gwarantujÄ™, że konfitura przetrwa:)

Do malin zamiast cytryn można dodać kiwi.

 

 

PrzepisyPrzetworyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. kasiaS says:

    też uwielbiam konfiturÄ™ z maliny, ale robiÄ™ jÄ… troszkÄ™ inaczej; najpierw rozparzam same maliny w garnku pod przykryciem – tak by puÅ›ciÅ‚y sok; potem pulpÄ™ przecieram przez sitko (jest z tym trochÄ™ zabawy, ale warto zadać sobie ten trud!); potem kubkami odmierzam przetarte maliny i dodajÄ™ tyle samo kubków cukru; caÅ‚ość trzeba chwilÄ™ pogotować aż cukier siÄ™ zeszkli. GorÄ…ce maliny nalewamy do maÅ‚ych sÅ‚oiczków, zakrÄ™camy, odwracamy do góry dnem i tak maja stać do wystygniÄ™cia. Galaretka jest szkarÅ‚atna, cudowna do grzanek, ciast i herbaty :- )

  2. kasiaS says:

    też uwielbiam konfiturÄ™ z maliny, ale robiÄ™ jÄ… troszkÄ™ inaczej; najpierw rozparzam same maliny w garnku pod przykryciem – tak by puÅ›ciÅ‚y sok; potem pulpÄ™ przecieram przez sitko (jest z tym trochÄ™ zabawy, ale warto zadać sobie ten trud!); potem kubkami odmierzam przetarte maliny i dodajÄ™ tyle samo kubków cukru; caÅ‚ość trzeba chwilÄ™ pogotować aż cukier siÄ™ zeszkli. GorÄ…ce maliny nalewamy do maÅ‚ych sÅ‚oiczków, zakrÄ™camy, odwracamy do góry dnem i tak maja stać do wystygniÄ™cia. Galaretka jest szkarÅ‚atna, pestki nie zgrzytajÄ… w zÄ™bach, lubimy jÄ… do grzanek, ciast i herbaty :- )
    Nigdy jej nie pasteryzujÄ™ i nigdy mi siÄ™ nie zepsuÅ‚a, ale też szybko znika, wiÄ™c nie ma okazji zbyt dÅ‚ugo postać. RobiÄ™ jÄ… z przydomowych malin – nigdy nie pryskanych chemiÄ….