Jak zrobić lukier?

Nie wyobrażam sobie świąt bez lukrowanych pierników na choinkę. Zwykle przygotowuję sporo lukru, trzymam go w lodówce i wieczorami sukcesywnie ozdabiam pierniki. W tym roku lukrowanie jeszcze wciąż przede mną, póki co mam upieczone pierniczki i przygotowany lukier (na potrzeby tego tutorialu). Możecie również sami przygotować kolorowy cukier, którym również możecie ozdabiać pierniczki na choinkę.

Zobaczcie pierniki z 2013 roku – klik >>

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?
Aby uzyskać śnieżnobiały lukier, robię go z białka i cukru pudru. Zrobienie lukru jest łatwe, wymaga tylko czasu. Należy bowiem go dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem przez ok. 15 minut. Jeśli przyspieszycie ten proces, lukier nie będzie lśniący i może odpaść z pierniczków.

Do lukru możecie dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor. Ja preferuję biały lukier, kolorowy stosuję tylko jako dodatek. Pokażę Wam, jak i za pomocą czego lukrować pierniki.

Jak zrobić lukier?

Składniki:

  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • ew. trochę wody mineralnej

Sposób przygotowania:

  1. Białko ubij delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło .
  2. Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj, nie ubijaj (czyli wykorzystaj do tego końcówkę „haki” w mikserze lub mieszadło, jeśli używasz miksera planetarnego) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.

Kiedy lukier jest gotowy?

Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność ;) Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.

Jak zrobić lukier?

Jak przechowywać lukier?

Niewykorzystany lukier trzymajcie w lodówce, przykryty folią spożywczą (aby nie wysechł).

Co jest potrzebne do lukrowania?

  • papier do pieczenia
  • klipsy do woreczków lub gumki recepturki
  • pipeta (zakraplacz)
  • łyżeczka
  • patyczki drewniane (np. do szaszłyków)

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Za pomocą czego lukrować pierniki?

Za pomocą papierowego rożka. Wystarczy przygotować kwadraty z papieru do pieczenia. Preferuję nieduże (o boku ok. 15-20 cm), aby lukier nie zdążył wyschnąć. Wystarczy odpowiednio zagiąć kwadrat, aby powstał rożek. Pilnujcie, aby wierzchołek był ściśnięty i nie powstał wieli otwór, wystarczy kręcić papierem, aby uzyskać ostry czubek. Przyznam się Wam, że tej czynności, jako jedynej, nie lubię w lukrowaniu ;)

Jeśli nie macie wprawy, możecie na koniec skleić taśmą rożek lub zszyć zszywaczem. Za pomocą łyżeczki napełnij papierowy rożek lukrem mniej więcej do połowy (maks 2/3) i zepnij rożek (lub zwiąż gumką), aby lukier nie wydostawał się górą podczas lukrowania :)

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Jak zrobić cienkie dekoracje, np. obramowania?

Potrzebny jest gęsty (czyli bazowy) lukier i b. mały otwór w papierowym rożku.Sprawdźcie, czy lukier jest dobrze ułożony, tj.nie ma wolnych przestrzeni w rożku.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Nie dotykajcie tytką pierniczków. Trzymajcie nieco (kilka mm) nad pierniczkiem i rysujcie dowolny wzór, lukier będzie podążać za Waszą ręką.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Jak pomalować całego pierniczka lukrem?

Do wypełniania i zamalowywania potrzebny jest nieco rzadszy lukier. Do małej miseczki bądź filiżanki nałóżcie trochę bazowego lukru i zakraplaczem dodajcie nieco wody. Wymieszajcie łyżeczką. Lukier powinien się dać łatwo rozsmarować.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Aby wypełnić kształty użyjcie drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), rozprowadzając równomiernie lukier.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Białe pierniczki to świetna baza do dalszej dekoracji. ślicznie wyglądają na białym tle białe kropeczki, kreseczki czy dowolne dekoracje. Warunek jest jeden: pierwsza warstwa musi bardzo dobrze wyschnąć.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

 

1455032_452464521538351_511634530_n

Jak zrobić białe pierniczki z obramowaniem?

Są dwa sposoby: albo najpierw gęstym lukrem robimy kontur, a potem rzadszym lukrem wypełniamy środek (tę metodę preferuję), albo zamalowujemy całość, pozostawiamy do wyschnięcia i dopiero robimy kontur – wówczas jest on wyraźniejszy.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

 Czym i jak dekorować?

  • jeśli nie macie wprawy, ładnie wyglądają pierniczki z grubszym konturem z lukru.Na ten lukier możecie przykleić perełki, posypki, czy nawet kolorowy cukier. Jeśli to zastygnie, środek wypełnijcie białym lukrem – wyjdą Wam bardzo elegancie pierniczki, jeśli do konturów użyjecie białych lub złotych maczków.  Zobaczcie, jak samemu zrobić kolorowy cukier
  • podobnie możemy zrobić na białych pierniczkach (np. choinka), wystarczy poczekać aż podkładowy lukier zastygnie, aby później zrobić lukrem dowolny kształt (np. łańcuch na choince, szalik bałwana czy płozy na koniku na biegunach), na który możecie przykleić ulubione posypki.

1466197_452464548205015_1168320731_n

  • możecie użyć kolorowych lukrów. Wystarczy że zrobicie na przemian poziome paski (np. biały i czerwony lukier) i wykałaczką przejedziecie pionowo, zrobią się ładne kształty

599820_452464648205005_1228672722_n

Jakie barwniki spożywcze są najlepsze?

Unikajcie w płynie, po rozrzedzają lukier i masy. Najlepiej sprawdzają się barwniki w żelu (np. amerykańskiej marki Wilton) lub w proszku. Zarówno jednego i i drugiego barwnika daje się ociupinkę, dosłownie na wykałaczce.

Uwaga: do zabawy barwnikami ubierzcie lepiej rękawiczki :) żeby nie było, że nie ostrzegałam Was – nie przyjmuję reklamacji, jeśli barwniki dostaną się za paznokcie ;)

Gdzie kupić barwniki spożywcze i posypki?

  • barwniki Wiltona kupicie bez problemu w internecie (allegro, aledobre.pl, tortownia.pl), a także w sklepach stacjonarnych w Kuchniach świata
  • barwniki w proszku kupicie za grosze na allegro, we Wrocławiu można je kupić na Hali Targowej oraz w Hali Tęcza (na ul. Szybowcowej)
  • w tych samych miejscach dostępne są wszelkie posypki. Przed świętami można też je kupić w delikatesach, hipermarketach a także ciekawe pojawiły się w Lidlu

Nie masz pomysłu, jak jeszcze można wykorzystać białka? Mam dla Ciebie 15 sposobów, co zrobić z białkami.

Zapisz

Zapisz


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    55 komentarzy

  1. Pingback: Korzenne kruche ciasteczka wielkanocne | Przepisy na ?

    • Agata says:

      Jeśli do jedzenia, zdecydowanie zalecam ucieranie lukru na parze lub zrobienia lukru z cukru pudru i wody/soku z cytryny – nie wyjdzie wówczas taki biały, jednak zdrowie najważniejsze

  2. BasiaAda says:

    Rewelacyjnie wytłumaczone, każdy musi zrozumieć. Siedzę i ucieram w makutrze, pięknie błyszczy. Dzięki . Tak przy okazji Zdrowych i spokojnych Świąt.

  3. Mała_Mi says:

    Bardzo pomocny tutorial – jutro pieczenie (hurtowe ;) – bo córeczce do przedszkola i córce do szkoly… ) wieczorem zdobienie lukrem wg Twojego przepisu. Pozdrawiam

  4. Judyta says:

    czy ten lukier będzie odpowiedni do dekoracji ciasteczek na cale powierzchnie? tzn czy lepszy taki czy taki z wody?

    • Agata says:

      w smaku bez różnicy specjalnej (oba słodkie), ten nieco słodszy, bo ma więcej cukru. Zależy, jaki efekt chcesz uzyskać, jeśli lukier typu „pączki z lukrem” to najlepiej zamiast wody użyć sok z cytryny… ten z białek jest śnieżnobiały, więc polecam do dekoracji

  5. asias says:

    Jak długo można przechowywać lukier w lodówce aby nie stracił konsystencji? I z 1 białka ile lukru wychodzi, mniej więcej w ml? Mam zamiar zrobić z mamami i dziećmi w żłobku, dziękuję za rady i czekam na odp ;) Pozdrawiamy.

    • Agata says:

      Lukier w lodówce można przechowywać spokojnie kilka dni.
      Jeśli trochę zesztywnieje wystarczy dodać odrobinę (kilka kropli) wody i wymieszać.
      z 2 białek wychodzi ok. 300ml (na oko, bowiem nigdy nie mierzyłam, będę robić w tym tygodniu to zmierzę.

  6. Gabriel says:

    Wszystko fajnie a co z salmonellą , która może być w białku jajka ? Przecież jajko może być skażone tą salmonellą a my spożywając ciastko możemy się poważnie rozchorować , bo ta bakteria może być w tym pięknym lukrze .

    • Agata says:

      Jajka (skorupki) oczywiście trzeba sparzyć. Dodatkowo lukier można utrzeć na parze lub przygotować z pasteryzowanych białek

  7. Pingback: Jak zrobić lukier i jak dekorować pierniczki - Niebo na talerzu

  8. Renia says:

    Jestem pełna uznania dla autorki przepisu.Wykazała się talentem nie tylko cukierniczym,ale także pedagogicznym.Krok po kroku,metodycznie,przejrzyście poprowadziła adeptów sztuki cukierniczej z cudownym efektem (czego przykładem jestem np. ja)-pierniczki śliczniusie.
    Gratuluję ,licząc na następne metodyczne opracowania.

  9. Agness says:

    Dzień dobry! Czy pierniki z takim lukrem na bazie surowych białek może jeść kobieta w ciąży? Zawsze takie robiłam, ale w tym roku na pierwszym miejscu jest maluszek w brzuszku :-).

    • Agata says:

      Ubij delikatnie białko w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą postaw miskę metalową / żaroodporną a w niej białko), wcześniej koniecznie też sparz jajko.

  10. Iga says:

    Bzdua! Jakich mało, planetarny mikser z Lidla nie uciera piany z dwóch jajek , a co dopiero z jednego po prostu nie dosięga do dna miski ucieraczka. Proponuje tylko ręczny robot.

  11. Paulina says:

    A mi ten lukier wyszedł jakiś puszysty. I udekorowałam nimi pierniczki… i zastanawiam się czy mi to zaschnie;(

    • Agata says:

      Wygląda na to, że za długo ubijałaś. Ubija się tylko na początku, a później długo uciera, aż będzie gładki i błyśzczący

  12. Iza says:

    Bardzo fajny blog . Pierniczki bajkowe . Nie mam miksera ani mantry, jedynie blender z trzepaczką (jak do piany) i regulacją obrotów. Czy tą maszynerią zrobię taki cudowny lukier???

    • Agata says:

      Dziękuję za miłe słowa i zapraszam po kolejne inspiracje :)
      Trzepaczką niestety nie wyjdzie, za bardzo się napuszy. Spróbowałabym chwilę trzepaczką a potem samym blenderem. Prawdę mówiąc nie wiem, jaki będzie efekt, ale w Twoim przypadku tak bym zaeksperymentowała.

  13. Ewa says:

    Z pewnością lukier własnej roboty, jest znacznie lepszy, a być może :) i zdrowszy od tego kupowanego. Gotowe lukry mają w sobie sporo ulepszaczy, więc… powyższy przepis jak znalazł. Natomiast co do kaloryczności, to nie wypada mi się wypowiadać, lukier to lukier i nic z tym nie zrobisz. Ale nie to chodzi, prawda :)?

  14. Zofia says:

    Ja piekę pierniczki kilka razy w roku bo dzieci uwielbiają i zawsze mam problem z lukrem, albo za gęsty wychodzi albo zbyt rzadki. Wypróbuję ten przepis, bo nigdy nie robiłam lukru z białek, zawsze cukier i sok z cytryny.

  15. Ruda says:

    Lukier wygląda bardzo aksamitnie i smakowicie, z resztą jak wszystkie Twoje pierniczki :)
    Szukam przepisu właśnie na jakąś fajną polewę na ciasto i tak tutaj trafiłam. Lukier robiłam już niejednokrotnie jednak mój bazował na wodzie i cukrze pudrze.
    O przepisie na bazie białka nigdy nie słyszałam i szczerze mówiąc mam trochę wątpliwości. Przecież białka nie powinno się jeść bez obróbki cieplnej. Czy taka forma przyrządzenia lukry aby na pewno jest bezpieczna?