Nalewka malinowo-porzeczkowa

W tym roku z robieniem przetworów ograniczyłam się prawie tylko do nalewek. Jest już gotowa nalewka rabarbarowa, malinowo-porzeczkowa i nastawione są dwie kolejne: jeżynowa i malinowa. Owoce na nalewkę z aronii mrożą się w zamrażarce by pozbyć się goryczy. W planie jeszcze pigwówka i nalewka z jarzębiny.

Nalewka malinowo-porzeczkowa to jedna z moich ulubionych. Z jednej strony słodka, z drugiej delikatnie kwaśna – połączenie idealne. Nie jest bardzo mocna, dla mnie   jednak wystarczająco :) Nie jest też zbyt słodka, ale właśnie taki jest jej urok. Proszę nie dosypujcie do niej więcej cukru :)

Nalewka malinowo-porzeczkowa

Nalewka malinowo-porzeczkowa ma piękny kolor, po przefiltrowaniu jest bardzo klarowna. Teraz tylko pozostaje ukryć ją, by dotrwała do zimy :)

Jak przefiltrować nalewkę?

Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.

Nalewka malinowo-porzeczkowaSkładniki:

  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • 30 dag malin
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Do słoja wsyp owoce i cukier. Potrząśnij słoikiem.
  2. Słoik przykryj gazą (aby nie dostały się do niego muszki owocówki i postaw w słonecznym miejscu na 2 dni. W międzyczasie potrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił.
  3. Po dwóch dniach, gdy owoce puszczą sok, wlej alkohol. Zakręć szczelnie słoik i schowaj w ciemnym miejscu. Odstaw na 3-6 tygodni, co kilka dni potrząsając słojem.
  4. Zlej nalewkę (owoce wykorzystaj do ciasta, używam ich do tarty w połączeniu np. z jabłkami. Owoce w słoiku trzymam w lodówce, dzięki alkoholowi nie psują się) i przefiltruj ją.
  5. Nalewkę malinowo-porzeczkową trzymaj w ciemnym miejscu. Można pić ją od razu, jednak nabierze większej wyrazistości po 2 miesiącach.

Nalewka malinowo-porzeczkowa Nalewka malinowo-porzeczkowa


NapojePrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. Alina says:

    Ja jeszcze nigdy nalewek nie robiłam, ale chyba muszę zacząć, bo skutecznie mnie tym przepisem zachęciłaś. Poza tym przyjemnie będzie raczyć się alkoholem własnej „produkcji”.

  2. Agata says:

    Polecam :) ja w tym roku wpadłam w nalewkowy szał :)
    Do wymienionych we wpisie doszła jeszcze nalewka z aronii i nalewka z owoców czarnego bzu :)

  3. Paula says:

    Mam problem: po 2 dniach, owoce w cukrze zaczęły „špachniec „™ jakby byłby lekko sfermentowane. Mimo wszystko zalałam je alkoholem ale teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam?

    • Agata says:

      jeśli mocno „pachniały” to znaczy, że za długo stały :( jeśli delikatnie, to ok. W taki upał lepiej trzymać krócej lub od razu zalać owoce alkoholem, a po odcedzeniu od owoców wlać „nalewkę” do syropu cukrowego.