Latem jestem fanką kwiatów czarnego bzu. Uwielbiam ich delikatny zapach i smak. Owoce czarnego bzu są zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku, lekko cierpkie i słodkie. Idealne na nalewkę :) Podobno taka nalewka ma liczne właściwości lecznicze, więc tym bardziej mnie przekonuje. Ma głęboki kolor i smak, dobrze współgrający z sokiem z cytryny.
Ponieważ surowe owoce czarnego bzu są trujące, tę nalewkę przygotowuję inaczej niż większość dotychczasowych nalewek. Dzięki temu zostały mi ugotowane owoce, które wykorzystałam do zrobienia konfitury. Takie dwa w jednym ;)
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Owoce czarnego bzu – właściwości.
Owoce czarnego bzu są bardzo zdrowe. Są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy – antocyjanów (podobnie jak aronia), dzięki czemu zwalczają wolne rodniki. Mają właściwości przeciwzapalne i pomagają zwalczyć przeziębienie. Czarny bez działa też moczopędnie, dlatego często jest zalecany przy kuracjach oczyszczających.
likozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
likozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Czy można jeść surowe owoce czarnego bzu?
Nie. Surowe i niedojrzałe owoce czarnego bzu są trujące, gdyż zawierają dużo sambunigryny (może powodować mdłości, wymioty, zasłabnięcia). Wystarczy jednak poddać owoce działaniu wysokiej temperatury (ususzyć lub ugotować), by zniszczyć toksyny.
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwahttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Składniki:
- 700g owoców czarnego bzu
- 500ml wody
- 700ml wódki
- 200ml spirytusu
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe owoce czarnego bzu poobrywaj z gałązek, dokładnie przebierz i umyj (niedojrzałe wyrzuć).
- Wrzuć owoce do garnka, zalej wodą, zagotuj i i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Przecedź przez sito, sok wymieszaj z alkoholem. Owoców nie wyrzucaj – przygotuj z nich konfiturę.
- Dodaj skórkę z cytryny, wyciśnięty sok z cytryny, przelej do butelek i szczelnie zamknij.
- Po tygodniu dodaj ostudzony syrop cukrowy (syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem).
- Butelki z nalewką z owoców czarnego bzu postaw z ciemnym miejscu i zapomnij o nich przez co najmniej 3 miesiące.
czarny bez nalewka nalewka z czarnego bzu owoce czarnego bzu
14 komentarzy
Michał says:
A nam czarny bez wyżarły ptaki :( Jak uda się gdzieś zdobyć to robię taką nalewkę, z twojego przepisu.
Agata says:
Trzymam kciuki, byś jeszcze gdzieś dorwał (i zerwał :) bez. Przejrzały jest nawet lepszy :)
Baumanna says:
Czy można użyć spirytusu zamiast wódki? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Bede wdzieczna za odpowiedz :)
Agata says:
oczywiście, możesz nawet pół na pół z wódką. dla mnie wówczas jest za mocna, ale jeśli taką lubisz, to śmiało. Lub rozrób spirytus z wodą, w proporcjach takich, jaką mocną nalewkę chcesz
Ola says:
Mam sokownik parowy w domu i zastanawiam się czy mogę w ten sposób uzyskać sok do zrobiania nalewki czy konieczie muszę gotowac owoce z wodą?
Agata says:
nie mam doświadczenia z sokownikiem, ale myślę, że jak najbardziej można go użyć :)
yolo says:
dziś moja kochana mamusia zrobiła za pomocą sokownika super sok, znacznie lepsze wyjście niż gotowanie owoców w wodzie. Co do alkoholu ja biorę najperw poprawkę na ilość soku i dodaję tyle wody żeby wyszło w okolicy 40%
Mrs. Maria says:
Z jakich owoców liście można dodać do nalewki z czarnego bzu?
Agata says:
Nie dodawałam liści do nalewki, więc ciężko mi doradzić, jak wpłynie na smak.
fluffy_blue says:
Co roku sobie obiecuję tą nalewkę ,ale w tym roku to już muszę ją zrobić !
Eulalia says:
Myślę że liść wiśni. Ja tak robię sok z czarnego bzu.
Kl says:
Nie gotowałem owoców co teraz zalałem surowe alkoholem
Agata says:
Nie jestem w tej kwestii ekspertem i nie wiem, na czy alkohol niweluje truciznę (nie znalazłam nigdzie takich informacji). W surowych owocach występują glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna, które są trujące. Mogą wystąpić wymioty, osłabnięcie, duszności, bóle i zawroty głowy, Dlatego ja stosuję w wersji bezpiecznej dla zdrowia, po obróbce termicznej i taką polecam.
Pingback: Nalewka z owoców czarnego bzu – Fotolki – moje…