Jeśli mam mało czasu, a potrzebuje coś upiec to ten przepis jest idealny. Potrzeba tylko 10 minut na przygotowanie i niewiele więcej na upieczenie.
składniki mokre:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( nie olejku!)
składniki suche
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
dodatkowo:
- truskawki
- kruszonka: mąka krupczatka* + cukier + masło (proporcje na oko niestety)
*zamiast mąki można użyć posiekanych migdałów
Wymieszać mokre składniki w jednej misce, suche w drugiej. Wlać mokrą mieszankę do suchych składników i zamieszać łyżką (chwilkę, mają pozostać grudki). Wlać ciasto do wyłożonych papilotkami foremek (jak pieczemy bez papilotek, to należy wysmarować foremki olejem lub rozpuszczonym masłem). Do muffinek powtykać po truskawce (jak jest duża to połowę), wierzch posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Z tej porcji wychodzi 12 muffinek