smażona szałwia

Ta przystawka to niewątpliwie  moje tegoroczne odkrycie. Nie przypuszczałam, że mogę zostać wielbicielką liści ;)

Składniki:

  • świeże liście szałwii
  • jajko
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej

Liście szałwii umyć, osuszyć. Jajko roztrzepać, dodać sól i pieprz. Liście maczać w jajku, następnie w mące. Smażyć na głębokim oleju dosłownie chwilkę. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać jako przystawkę. Idealnie przed rybnym daniem głównym, ale niekoniecznie.

 

Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. JUstA says:

    baardzo fajne! Czy to jest świeży , jakby miętowy smak? Czy może taki bardziej bazyliowy?? I gdzie zdobyć liście szałwi..?

  2. Agata says:

    Smak hmm… miętowy na pewno nie.
    Liście szałwii dostałam od koleżanki, z własnej hodowli. W tym roku zastanawiam się, czy nie zasiać na balkonie, bo nie wyobrażam sobie już teraz sezonu bez szałwii.