Ta przystawka to niewątpliwie moje tegoroczne odkrycie. Nie przypuszczałam, że mogę zostać wielbicielką liści ;)
Składniki:
- świeże liście szałwii
- jajko
- sól, pieprz
- mąka
- olej
Liście szałwii umyć, osuszyć. Jajko roztrzepać, dodać sól i pieprz. Liście maczać w jajku, następnie w mące. Smażyć na głębokim oleju dosłownie chwilkę. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać jako przystawkę. Idealnie przed rybnym daniem głównym, ale niekoniecznie.
2 komentarze
JUstA says:
baardzo fajne! Czy to jest świeży , jakby miętowy smak? Czy może taki bardziej bazyliowy?? I gdzie zdobyć liście szałwi..?
Agata says:
Smak hmm… miętowy na pewno nie.
Liście szałwii dostałam od koleżanki, z własnej hodowli. W tym roku zastanawiam się, czy nie zasiać na balkonie, bo nie wyobrażam sobie już teraz sezonu bez szałwii.