Verrine to francuskie smakołyki podawane w niewielkich (50-100ml) szklankach. Poszczególne składniki układa się w nich warstwowo, zatem dobrze, żeby różniły się między sobą kolorami. Pomysł na tą przystawkę podpatrzyłam w kwietniowym numerze „Kuchni”. Aż ciężko uwierzyć, że to nie deser.

Składniki (na ok.8 porcji):

  • mała kiść winogron
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietany 30 lub 36%
  • 150g sera pleśniowego (typu gorgonzola, lazur, rokpol)
  • 100g orzechów włoskich

Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na dnie szklanek, pozostawiając kilka do dekoracji.

Å»elatynę namoczyć w zimnej wodzi. Połowę śmietanki zagrzać i rozpuścić w niej pokruszony ser. po zdjęciu z ognia dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Drugą połową śmietanki ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę serową i wymieszać. Masę przełożyć do szklanek na winogrona. Na wierzch dać orzechy włoskie. Całość schłodzić w lodówce min. 2 godziny.

 

 

 

PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected