Verrine to francuskie smakoÅ‚yki podawane w niewielkich (50-100ml) szklankach. Poszczególne skÅ‚adniki ukÅ‚ada siÄ™ w nich warstwowo, zatem dobrze, żeby różniÅ‚y siÄ™ miÄ™dzy sobÄ… kolorami. PomysÅ‚ na tÄ… przystawkÄ™ podpatrzyÅ‚am w kwietniowym numerze „Kuchni”. Aż ciężko uwierzyć, że to nie deser.

Składniki (na ok.8 porcji):

  • maÅ‚a kiść winogron
  • 2 Å‚yżeczki żelatyny
  • 300 ml Å›mietany 30 lub 36%
  • 150g sera pleÅ›niowego (typu gorgonzola, lazur, rokpol)
  • 100g orzechów wÅ‚oskich

Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na dnie szklanek, pozostawiając kilka do dekoracji.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzi. Połowę śmietanki zagrzać i rozpuścić w niej pokruszony ser. po zdjęciu z ognia dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Drugą połową śmietanki ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę serową i wymieszać. Masę przełożyć do szklanek na winogrona. Na wierzch dać orzechy włoskie. Całość schłodzić w lodówce min. 2 godziny.

 

 

 

PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected