Przepis powstał przypadkowo. Kupiłam wołowinę na stek, ale pan w sklepie przecenił moje możliwości dając mi prawię pół kilogramowy kawałek. Pozostały 200 gramowy kawałek postanowiłam wykorzystać w inny sposób.

Składniki:

  • 20 dkg wołowiny na stek (rostbef)
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry (można dać więcej, jeśli danie ma być ostre)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 duże suszone grzyby mun
  • garść groszku cukrowego (może być mrożony)
  • garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • łyżka sezamu

Wołowinę pokroić w cienki paski, wymieszać z sosem sojowym i odstawić na co najmniej pół godziny. Grzyby mun, zalać wodą, namoczyć przez ok. 15 minut i pokroić w paski. Kawałek imbiru (ok. 1 cm) posiekać w paski.

Na patelni rozgrzać olej sezamowy. dodać imbir i zieloną pastę curry. Dodać wołowinę i chwilę podsmażyć po czym dodać grzyby. Jak grzyby trochę zmiękną dodać warzywa i zalać wszystko sokiem z pomarańczy. Dusić na małym ogniu przez ok. 15-20 minut aż warzywa będą al dente.

Podawać z ryżem lub makaronem sojowym. Wierzch posypać uprażonym sezamem.

Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze